Mynt i helgen

Så var det dags för årets mynthelg. I morgon fredag med start klockan 09.30 på Myntkabinettet i Stockholm säljer Ulf Nordlinds Mynthandel “Samling Bonde på Ericsberg del 3”. Det är en imponerande samling som nu är till salu och som innehåller det mesta inom svensk numismatisk. Samlingen innehåller bl.a. 10 dalern 1644, enligt rykte kommer dock denna plåt inte att säljas av Nordlinds.

För den som vill ha en kopia av 10 dalern så erbjuds just nu en sådan på amerikanska eBay. Utropspriset är 7 500 USD (över 60 000 SEK med dagens höga dollarkurs). Den utbjudna 10 dalern har en intressant historia. I auktionsbeskrivningen finns att läsa att denna plåt tillverkades till världsutställningen (i Chicago) 1893. Sverige ville då visa upp tiodalern men i brist på äkta vara tillverkades en kopia. Välgjorda kopior av 10 dalern brukar kosta en slant, men ingen har mig veterligen kostat över 60 000. Vi får se vad detta exemplar slutar på, om det nu blir sålt.

Mynthelgen fortsätter på lördag med Myntmässa (10.00-15.00), föredrag om “Den gotländska myntningen ca 1140-1220” (13.00-13.35) avslutningsvis SNF auktion (start 16.00) allt detta också på Myntkabinettet.

För den som är intresserad av mynt från vårt grannland Norge rekomenderas den nya sidan myntsamleren.no På hemsidan finns förteckningar och bilder av samtliga utgivna norska mynt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.