Falsk 5 öre 1909 stort kors

Tidigare har Myntsidan varnat för nytillverkade riksdalermynt från Kina. Nu har även ett falskt bronsmynt dykt upp, 5 öre 1909 med stort kors. Det utbjudna exemplaret är av hög kvalitet men förefaller ha en annan metall-sammansättning än en äkta 5 öring, då färgen inte riktigt stämmer. Myntet är märkt “copy”.

Många av de falska/nytillverkade mynten som säljs är märkta “copy”/”replica” på den bild som representerar myntet på auktionsfirman. Jag har prövat att köpa några falska amerikanska dollar mynt och konstaterar att på inget av de mynt jag erhållit har ordet “copy” eller “replica” funnits instämplat. Troligen är detta ett sätt att kringgå den amerikanska auktionsfirmans mycket hårda regler kring förfalskningar. Att de mynt som levereras inte är märkta är ett problem. Dessa omärkta mynt riskerar att vid en andrahandsförsäljning säljas som äkta…

Kända nytillverkningar från Kina: 1 Rd 1781, 1 Rd 1846 och 5 öre 1909 stort kors.

Får du kännedom om andra förfalskningar, maila mig.

Ingemars Myntsida

Leave a Reply

Your email address will not be published.