Googles books – Brenner m.m.

Såg för något år sedan ett TV reportage om Google. Sökmotorn har som mål att indexera det mesta. Minns från programmet bl.a. Google Earth som presenterar satelitbilder över i princip hela världen. Här kan du zomma in ditt eget hus eller göra en provresa redan nu till sommarens semesterort. Via Google earth kan du också få information om restauranger, sevärdheter etc. på semesterorten. Google nöjer sig dock inte bara med satelitbilder,utan vill också kunna presentera bilder från gatuplanet. Google-bilar försedda med kameror har de senast veckorna snurrat runt i de större städerna.

Ett projekt som också presenterades i programmet men som jag aldrig undersökt noggrannare var Google Books. En sökmotor där Google har som mål att lägga ut “allt” skrivet, tillgängligt för alla på nätet. I programmet visades bl.a. en scanningscentral, där det scannades 24 timmar per dygn..

Jag har inte prövat Google Books förut men gjorde det härom dagen och gissa vad jag fann! Två av de tidiga och viktiga svenska numismatiska verken: Elias Brenners Theasaurus Nummorum Sueo-Gothicorum (1731) och Carl Reinhold Berchs Beskrifning öfwer swenska mynt och kongl.skåde-penningar (1773). Båda inscannade och klart läsbara.

Hittar du fler “myntböcker” av intresse på Google Books får du gärna höra av dig så lägger jag upp länkar till dessa på min litteraturlista.

Ingemar: myntsidan@hotmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.