462.000 för en riksdaler !

Bonde 5 auktionen följdes upp med en riktigt trevlig lördag. Myntmässa, föredrag samt auktion och middag för SNF medlemmar. Myntmässan var välbesökt och närvarande handlare hade riktigt trevliga objekt med sig. Själv missade jag Ian Wiséhns föredrag om myntkabinettets historia, men de som var där vittnar om en mycket bra och intressant föreläsning.
Eftermiddagens auktion var också den välbesökt. Auktionen (140 nummer) innehöll allt från objekt som mycket väl hade passat in på fredagens auktion till enkla kopparmynt, alla objekt med proviens Sven Svensson. Auktionens höjdpunkter var riksdalern 1633 och Ädelforsdukaten 1743. Båda riktigt rara och i skaplig kvalite, dalern 1+/01 men tyvärr rengjord, dukaten ett toppexemplar 01/0. Båda med utropspriset 75.000. Ädelforsdukaten gick för 150.000. Det var dock riksdalern 1633 som blev auktionens “snackis” och när väl klubban föll belönades slutpriset med en “lååång” applåd. Till en början fanns det säkert en handfull spekulanter med spadarna i luften. När budgivningen pågått någon minut var det bara två spekulanter kvar. Två storsamlare varav den ene fanns i salen den andra bjöd via telefon. Budgivningen var lång och utdragen och först vid 420.000 kunde SNF:s ordförande slå klubban (som inte var någon klubba utan en lupp, modell större!) i bordet. Den rara 1/16 riksdaler 1849 1+/01 som troligen bara är känd i 2-3 privata exemplar gick för 17.500 (2000) och en riktigt vacker femtilapp 1907 gick för 18.500 (5.000). Till priserna ovan ska läggas inropsavgift på 10 procent. Christina riksdalern 1633 kostade alltså köparen hela 462.000.
För egen del blev det några trevliga köp på mässan, samt tre enklare Svensson-mynt, varav en ettöring 1619 i skaplig kvalitet.
SNF auktionen omsatte ca 850.000, slutprislistan finns på SNFs hemsida. Bonde 5 auktionen omsatte det tiodubbla enligt uppgifter på ett diskussionsforum på nätet. Samma forum berättar också att de fem Bonde auktionerna nu tillsammans inbringat över 50 miljoner. Uppgifter på samma forum talar också om en sjätte Bondeauktion!

Nu var höstterminen för oss myntsamlare i det närmaste avklarad. Vi får se fram emot två auktioner vårvintern 2010 Aurum auktioner den 28 februari och Myntauktioner i Sverige den 13 mars. Den senare auktionen har redan börjat annonseras och återigen har bolaget fått förtroendet att sälja en bättre samling. Denna gång samling Sten M. Rosenlund

Ingemars Myntsida>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.