Att samla numismatisk litteratur

“I morgon ska jag fira Valborg med sonen och hans scouter. Någon tid att blogga kommer alltså inte att finnas. Eftersom jag redan har skrivit inlägget om Hesses föredrag lägger jag ut det redan nu. Tidigare i kväll kändes informationen om falskmynten mer angeläget.”

En gång per månad anordnar Svenska Numismatiska Föreningen aktiviteter för medlemmarna. Temat för senaste träffen var numismatisk litteratur och rekordmånga medlemmar hade denna gång tagit sig till Banérgatan för att lyssna på Björn Otto Hesse.

Temat för Björn Ottos föredraget var – att samla numismatisk litteratur. Om någon ska kåsera om samlandet av svensk numismatisk litteratur så hade SNF inte kunnat göra ett bättre val. En samlare som under 67 år systematiskt samlat litteratur och som besitter en kunskap som ingen annan inom området. I boken Svensk Numismatisk Bibliografi intill år 1903 delar Björn Otto med sig av sin digra kunskaper om denna tids svenska numismatiska litteratur.

Föredraget på SNF´s föreningskväll var en expose av minnen, erfarenheter och kunskaper från en lång samlargärning som Björn Otto frikostigt delade med sig av. För den som inte kunde delta på föreningskvällen men vill läsa mer om Hesses samlargärning rekommenderas boken Noga Utvalt. I boken är Hesse en av fyra författare som kåserar om den numismatiska litteraturen.

Deltagarna på föreningskvällen fick också ta del av ett annat närliggande område som intresserar Björn Otto, bokbinderi. Ett urval av olika inbindningar förevisades.

Leave a Reply

Your email address will not be published.