Mynthelgen 19-20 november

Jag har som ambition att skriva om det som händer i mynt-Sverige. Tyvärr har inläggen på myntbloggen varit sparsamma den senaste tiden. Som statsanställd är man i hög grad beroende av “politiken”. Jobbar sedan ett knappt år med en stor reform. Det har blivit några månader där jobbet prioriterats före numismatiken, tiden har helt enkelt inte räckt till för bloggande. Därför har jag inte skrivit något om den gångna helgens evenemang. Hade inte heller möjlighet att besöka Bonde 6 p.g.a. jobbet.

Även om jag inte besökte auktionen så har jag hunnit studerat slutprislistan. Slutpriserna är imponerande. Nu har Nordlinds mynthandel sålt samling Bonde, Ericsberg. Den sista auktionen Bonde 6 avslutades i fredags. Bondesamlingen har verkligen vitaliserat den svenska myntmarknaden. Det är lätt att fokusera på toppobjekten. Mynten jag skrev om för cirka en månads sedan slutade på Anund Jacob 44000(25000), daler 1535 “spiran” 135000 (60000), 16 öre 1557 Åbo 170000 (80000), den unika dalern 1587 Nyköping 640000(250000), den unika 3 dalern 1599 530000 (150000), 2 riksdaler 1649 780000 (100000), det senare också auktionens dyraste objekt. Dessa priser speglar mer än väl de senare årens prisutvecklingen på bättre objekt. Ser man vidare på mellanobjekt så har också dessa utvecklats starkt uppåt. Medaljer är också efterfrågade för tillfället, se exempelvis #293 en medalj, Carl XI:s tre barn som klubbades 20 gånger utrop för 70000.

Hela Bonde samlingen är inte såld återstår gör plåtmynten. Men det verkar inte som att en försäljning av 10 dalern 1644 och de övriga plåtmynten är aktuell för tillfället. Personligen tror jag att det är ett perfekt säljläge just nu. Bondeauktionerna och för den del också MISABs auktioner har visat att mynt är hett just nu. Prisrekord har i princip slagits vid varje auktion de senaste åren. 10 dalerna skulle säkert sluta på ett sjusiffrigt belopp, frågan är bara vad den första siffran i detta sjusiffriga belopp skulle bli!

Samlarna har nu att se fram emot Nordlinds nästa prestigeuppdrag, samling Hagander. En samling som i princip innehåller allt i riksdalerstorlek och guld från Sverige och besittningarna.

Den gångna helgen har förutom Nordlinds auktion innehållit Myntets Dag på KMK. Flera mynthandlare visade upp trevliga objekt till försäljning. Mynthelgen avslutades med en utsökt middag på Myntkrogen.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.