Enkrona 2012 och Philea

Fick i veckan en fråga om det präglats några enkronor 2012. Frågeställaren hade fått en krona 2012 i växel och undrade om den var falsk eller äkta eftersom han inte hört talas om någon myntutgivning de senaste åren. Själv har jag inte alls funderat över årtalen på de moderna mynten och hade “ingen aning” om eventuell utgivning, kontaktade därför Riksbanken.

Kontanthandeln minskar och med den också behovet av växelmynt. Under senare år har faktiskt inga reguljära mynt alls präglats. Enligt Riksbanken har det inte givits ut några regulgära mynt 2010 och 2011. Förra året var det bara enkronan som präglades och då i en upplaga på 20 miljoner exemplar.

Hur myntutgivningen kommer att se ut i år kan inte Riksbanken uttala sig om. Efterfrågan styr utgivningen. Men sedan tidigare, beslut av Riksbanken den 26 februari, är det känt att ett specialpräglat bruksmynt med valören en krona kommer att sättas i cirkulation under november eller december. Minnesmyntet uppmärksammar att det i år är 40 år sedan Carl XVI Gustaf tillträdde tronen och blev statschef.

Igår anlände katalogen till Phileas auktion den 21 augusti. Tyvärr var den ganska tunn på den numismatiska fronten, vi får hoppas på ett bättre utbud senare i höst. Vi får också hoppas att Phileas objekt får vara i fred på denna visning. Tidigare har Philea haft oönskat besök på visningarna. Eftersom polisen ertappadet tjuven vid den senaste visningen lär han inte dyka upp på nytt?

Fick faktisk en krona 2012 när jag handlade på Pressbyrån igår!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.