Rysk numismatik!

Som jag skrev i går lovade jag återkomma till rysk numismatik, här kommer lite egna erfarenheter.
Myntboken och Myntguiden köpte jag tidigt. Den första mynttidningen upptäckte jag i slutet av 70-talet, Skandinavisk Numismatik Mynt & Medaljer. En mynttidning som kunde köpas i såväl bokhandeln som i tidningskiosken! Det var tider det, idag får man väl åka till New York eller London för att överhuvudtaget hitta en mynttidning som går att köpa över disk? Nu var problemet att strax efter det att jag köpt den första tidningen så flyttade jag till Moskva och där var numismatiken inte så “het”, där var det filateli som gällde. Några mynttidningar fanns inte att köpa på plats utan fick beställas av vänliga svenskar som tog med dom på Aeroflot-planet. Mina första nummer av “Mynt & Medaljer” lästes alltså i Sovjet och kanske var det också där som intresset för mynt växte fram ordentligt? Tidningarna blev åtminstone helt sönderbläddrade konstaterade jag nyligen då jag tog fram den årgång som tidigare exporterats från Stockholm till Moskva.

I Sovjet på 70-talet gällde som sagt frimärken, det fanns också ett antal frimärksbutiker i Moskva att välja på där både nya och gamla frimärken såldes. Alla butikerna var mycket välbesökta och utanför butikerna pågick en mycket aktiv handel/ bytesverksamhet.

De ryska mynt som jag lyckades samla på mig under mitt år i Moskva var främst de mynt som jag fick i växel, bla. i Kaukasus inte långt från aktuella Sotji. Några lite äldre mynt och moderna OS-mynt (Moskva OS 1980) inhandlades också i “Berioskan” en affär där utlänningar kunde handla för dollar. Medaljen ovan är från tiden i Moskva men den är köpt många år senare.

Minns att jag fick ihop en relativt stor växelmyntssamling, även om de allra flesta mynten som cirkulerade var präglade 1961, varför vet jag inte. I efterhand, men tyvärr alldeles för sent, har jag insett att vissa av de då cirkulerade mynten var riktiga svåra. Jag kommer inte ihåg årtalen men när jag la ut lite moderna ryska mynt på eBay för ett tiotal år sedan blev jag klart överraskad av slutresultatet! Frimärkssamlingen blev också stor och den har jag sparat mest av nostalgiska skäl.

Efter många besök i frimärksbutikerna upptäckte jag att även äldre mynt såldes vid butikerna. Dock inte av “staten” utav av “gubbarna” utanför frimärksaffären. Där fanns massor med mynt till salu. Den dag jag tog mod till mig och köpte några gamla mynt fick jag sällskap av många ryska samlare. Samröret med ryska samlare ökade så sakteliga och bättre och bättre mynt dök upp! En dag tog det plötsligt slut. En bil med den klassiska KGB-registreringen (MMX?) dök upp och alla samlare skingrades för vinden. Efter den dagen blev det betydligt svårare att handla mynt… och under två veckor hade jag ständiga “följeslagare” när jag rörde mig i Moskva, ända från hemmet till skolan. Men det är en annan historia som inte hör hemma här.

Roligt är att jag på senare år fått kontakt med ett antal samlare från det forna Sovjet, kanske främst från de Baltiska staterna men även från Ryssland, Vitryssland och Ukraina! En samlare från Moskva har också bekräftat den handel med mynt som bedrevs utanför frimärksaffärerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.