Nya mynt 3 oktober

Den 3 oktober får vi en ny myntserie i Sverige. Jag är lite schizofren till nya mynt i Sverige..
…å ena sidan vet jag att nya mynt i börsen väcker intresse. De minnesenkronor som kom ut 2000, 2009 och 2013 har väckt stor uppmärksamhet och många frågor till Ingemars Myntsida. Jag vet också att rapporter i media om mynt i börsen som avviker från det vanliga väcker intresse oavsett om det är mynt vridna 180 grader eller med fel myntmästarmärke. För något år sedan visade jag sonen en femma 1991 med U och berättade att det myntet var värt flera hundra. Han fotade myntet och la ut det på “snap-chat”? vilket innebar attt jag under en timmes tid säkert fick 30 frågor om olika myntmästarmärken på våra femmor. Den nya myntserien med 1-2-5 kronor kommer att väcka uppmärksamhet och ett och annat nytt mynt kommer säkert att läggas undan, kanske till en framtida samling!

…å andra sidan kommer vi att ha ett klart begränsat utbud av mynt i våra börser framöver. Det blir tiokronor från 1991 samt 1-2-5 kronor 2016 och framåt. Initialt alltså kanske 20-25 olika mynt och bara fem typer (de båda tio-kronorna inräknade). Bättre var det förr! När jag började intressera mig för mynt någon gång på 1970-talet var det teoretiskt möjligt att få många hundra olika mynt från 1870-talet och framåt i börsen. Nu kanske Oscar-mynten var “rara” men småmynt från 1910-talet och framåt var relativt vanligt förekommande. Bara med mynt plockade ur börsen eller släktingars sparbössor var det möjligt att samla ihop en ganska omfattande samling. En samling på några hundra mynt varav säkert ett 50-tal typer om man går ner på myntmästarmärkes nivå. För dagens unga som vill börja samla mynt som cirkulerar blir det riktigt magra år framöver och få nya myntsamlare lär födas?

Att stor rikedom på olika mynt skapar ett intresse kan vi se i Europa. Tydligen har myntsamlandet i Europa fått en renässans sedan Euro-mynten infördes. Varför? jo precis som med de svenska mynten på 1970-talet är det idag möjligt att samla ihop en ganska imponerande samling direkt ur börsen. Fördelen med Euro-mynt är att dom är gångbara i hela Euro-zonen och att varje land ger ut sina egna mynt med egna motiv. Efter några år har det blivit en mycket bra spridning i hela Europa och grekiska och spanska Euros kan hittas i Finland och naturligtvis det omvända. Idag är det alltså teoretiskt möjligt att i börsen hitta många hundra olika mynt varav säkert 100-200 olika typer av Euro-serien! En fantastiskt grogrund för nya samlare. För samlande ungdom finns det fortfarande, även om hockeybilder, filmisar och frimärken tillhör en svunnen tid. I sommar har vi nog alla blivit varse vilket intresse det finns av att försöka samla ihop de 142 olika Pokemons som är spridda i världen. 142 typer där det tydligen även finns en del rikigt rara varianter! Världens ungdom har gått “man-ur-huse” för att samla på sig dessa. Tänk om några av dessa ungdommar visat samma intresse för att samla på sig olika mynt och varianter på mynt!

Åter till Euro. Förutom att Euron är spridd i hela Europa är Euro-mynten också spännande eftersom en del mindre stater ger ut Euro-mynt i begränsat upplaga. Här handlar det om Euro-mynt som troligen aldrig kommer att dyka upp i börsen. Den som vill ha en “komplett” serie måste alltså söka sig till internetauktioner eller mynthandlare för att komplettera sin samling. Ni förstår säker vart jag vill komma! När väl intresset är fött kommer många “som har mycket, att vilja ha mer”. När samlingen börjar bli komplett blir säkert steg 2 att försöka få den komplett i så bra kvalitet som möjligt. Jakten på nya mynt intensifieras! Vid besök på internetsiter och hos mynthandlare inser den nye myntsamlaren att det finns så oändligt mycket mer att samla än moderna Euro-mynt från en mycket begränsad tidsperiod. Men vad gäller andra mynt är utbudet obegränsat. Varför inte börja samla alla världens länder eller samla äldre mynt kanske från 1900, 1800, 1700-talet eller varför inte mynt från tideräkningens begynnelse?

Desto fler som får upp ögonen för mynt, desto mer kommer myntsamlandet och numismatiken att utveklas, vilket vi alla har glädje av!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.