MISAB 26 och 27

Tidigare i veckan anlände de båda katalogerna till MISAB auktion 26 och 27. Nu har jag som hastigast hunnit bläddra igenom de båda katalogerna. Nummer 26 är del 2 (3) av Ottar Ertzeids imponerande svenska samling. Nummer 27 en auktion med många inlämnare varav flera av riktigt bra samlingar.
MISAB har för att få bra spridning på Ertzeids mynt valt att sälja var tredje mynt på respektive auktion. Eftersom detta är auktion 2 börjar MISAB 26 på utrop 2 och fortsätter sedan med jämna steg (5, 8, 11 osv) upp till sista utrop 1436. 1436 delat med 3 medför att det denna gång säljs ungefär 480 utrop. Auktion 26 borde alltså vara avklarad till lunchen på Sheraton. I detta lilla blogg-inlägg väljer jag att fokusera på auktion 27 men har säker anledning att återkomma till auktion 26 när det börjar närma sig auktions-helg.

Tror aldrig MISAB har haft en så komplett auktionshelg som denna gång. Alla samlarinriktningar är i princip väl representerade, möjligtvis undantaget polletter. Men polletter brukar MISAB skämma bort oss samlare med vid andra tillfällen.

Jag väljer att göra nedslag i katalogen efter sidordning och börjar alltså med Svenska Mynt och avslutar med Olympia.
Efter lunch den 24 börjar MISAB 27 med svenska mynt. Först ut är ett gäng medeltidsmynt här finns mynt både för specialsamlaren och lite enklare material för oss som främst är intresserade av typer. Vasadelen drar igång riktigt ordentligt med en daler 1534 Kronan där utropspriset 150tkr inte lär räcka långt. För den som vill ha ett riktigt fint dalermynt från Gustaf Eriksson Vasa bjuds som #43 ett riktigt praktexemplar ut av första årgången 1541, ett exemplar som matchar SM-bokens omslagsmynt! Ett annat riktigt spännande och svårt mynt är riksdalern 1820 med Karl XIII:s porträtt, ett mynt med riktigt fin provinienskedja. Överlag säljs många vackra daler och riksdalermynt vilka de flesta härör från en specialsamling. Jag skulle kunna skriva mycket om de svenska mynten men stannar tillsvidare här. Nej, det gör jag inte utan vill också nämna SOA:s kompletta? samling av 1 ÖrSM med 2 ÖrSM kronor. Riktigt svåra mynt varav här bjuds ut sju stycken. Alla bra beskrivna av Lagge, specialisten på området. Även några riktigt fina skillingmynten bör nämnas varav de flesta är i helt ocirkulerat skick.
Efter de svenska mynten kommer de antika mynten. Flera viktiga typer och många vackra mynt. Antiken är klart underrepresenterad i min samling. Tycker dock att antika mynt pryder varje samling. Kanske ska jag denna auktion lägga kraften på att bli ägare till några av dessa? Särskilt nu när de svenska mynten börjar kosta lite för mycket (?). Modernare utländska mynt har jag nollkoll på möjligtvis undantaget de ryska. Lite lustigt att de baltiska besittningsmynten placerats här under utländska mynt och inte under de svenska mynten, men det finns säkert skäl till placeringen. En hel del kinesiska mynt säljs också och dessa brukar gå bra.

Bland sedlarna är det väl främst en samling gamla 1000 lappar som sticker ut. Inga toppkvaliteter men dessa är svåra även i cirkulerat skick och priserna lär bli höga.
Medaljerna som säljs är en trevlig blandning bl.a. en fantastisk fin samling medaljer utgivna av Svensk Numismatiska Föreningen, en samling så nära komplett som den kan bli. Bland dessa medaljer finns en hel del riktigt svåra saker exempelvis medaljen över Stiernstedt som bara präglades i tio exemplar varav det utbjudna är nummer 1! SNF:s medaljer har blivit riktigt populära på senare år och budgivningen lär bli hård. Vill du läsa mer om dessa medaljer rekommenderas SNF:s smärre skrift i ämnet (en skrift där det just nu förbereds en uppdatering av!).

Olympia har alltid varit eftertraktat och denna gång har MISAB fått in en riktig trevlig samling tilldelade Bo Ekelund. Först säljs Ekelunds prismedalj från Antwerpen där han tog brons i höjdhopp sedan följer ett antal deltagarmedaljer och andra minnessaker från olympiader. Kanske gör MISAB en miss som inte samband med dessa objekt även säljer två andra prismedaljer silver från Antwerpen 1920 (#679) och silver från Paris 1924 (#740). Dessa har istället placerats lite ologiskt bland europeiska mynt och risk finns väl att någon samlare av Olympia missar dessa.

Någon vecka efter det att de tryckta katalogerna anlänt brukar MISAB läggar ut pdf-versionen på hemsidan och on-line katalogen på Numisbids. Den senare klart att rekommendera då bilderna där går att se i fullformat.

Det blir att ladda inför helgen 24-25 mars!

/Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published.