Nostalgi (9) – Första plåtmynt

(Håller på att rensa upp lite bland det jag skrivit genom åren. Återupptar och fortsätter därför med några inlägg jag skapade för ett år sedan men som aldrig blivit publicerade.)

Vet inte varför men det tog många, många års samlande innan jag blev ägare till ett plåtmynt, åtminstone ett i någorlunda kvalitet. Idag har det blivit några stycken men den första landade i samlingen för mindre än fem år sedan. Har inga planer på att bli plåtmyntsamlare men en liten typsamling ska jag nog försöka få ihop med lite varierande valörer från kanske en handfull olika regenter.

Måste säga att efter det köpet upplevde jag lite av ”den magiska känslan” jag tidigare skrev om. Vet inte varför men det var en ny typ av objekt som jag hade relativt stor kunskap om men som jag aldrig tidigare ägt. Kanske berodde känslan på att ett nytt samlarområde upptäckts med allt vad det innebär i litteraturstudier och efterforskningar kring mynttypen.

Känslan har senare förstärkt eftersom även barnen gillar plåten! Jag kan komma hem efter en auktion med mynt som kostar betydligt mycket mer än första plåten kostade och omgivningen har ”bara tittat snett på mig” och undrat ”vad jag håller på med”? Plåtarna har blivit en attraktion som nu ska visas upp för i princip alla som besöker oss! Ett av barnen har till och med tingat plåten för framtiden. Jag har samlat på mig mycket genom åren men det finns bara två objekt som är ”tingade”, plåten och en flintyxa från stenåldern. Storleken har betydelse! Små medeltidsmynt göre sig icke besvär!

Ett annat objekt som väckt känslor hos mig var Brenner boken och jag är övertygad om att även första riktiga Olof Skötkonungs-myntet (Den svenska mynthistorien (SMH) Malmer period I) i samlingen kommer att väcka dessa känslor.

Funderade lite på detta fenomen. Att ett sällsynt mynt som sökts i många år utan framgång, när det väl läggs in i samlingen väcker känslor är jag medveten om. Men tror också att helt nya typer av objekt kan väcka dessa känslor, typer av objekt som man väl känner till men som av någon okänd aldrig har hamnat i samlingen införlivas.

Tror alltså att om det går ”tristess” i samlandet byt samlarområde eller fokusera på något annat under en period!

/Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published.