Ri(k)sdaler

Jag har tidigare rapporterat om falska s.k. risdaler från Kina i valörerna 1 riksdaler 1781 och 1846. Nu florerar flera av dessa nytillverkade kopior på såväl Tradera som Ebay. Tyvärr verkar det som erfarna samlare/handlare uppfattar dessa som äkta. Budnivån antyder åtminstone detta. Av olika forum och chattsidor framgår dessutom att samlare påpekat förekomsten av kopior för site-ägarna, tyvärr utan reaktion. Jag tror att auktionssiterna är dom stora förlorarna på att inte agera mot lurendrejeri på annars seriösa siter.

På tal om förfalskningar (och nyheter?) Aftonbladet har idag via e24 ett reportage om falska s.k. kiev-tior. Tydligen skall det finnas hundratusentals av dessa på marknaden. En representant från KMK meddelar dessutom att samlare betalar upp till 600:-/st för dessa kopior.

Är det någon som vet mer om reportaget? Själv vet jag att dessa kopior florerade frekvent för ca 10 år sedan. Växlade själv till mig ett par från polisen!!! som fått in ett inte ringa antal… Är det samma kopior som nu diskuteras eller är det nya kopior som reportaget avser???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *