Två rariteter på ebay

Två riktigt svåra kopparmynts varianter såldes med någon dags mellanrum på eBay i mitten av augusti.

* 1 örkm 1725 med frånsida 1720/21


* 1/12 skilling 1812 FOLETS istället för FOLKETS i valspråket

Jag tror inte att det finns mer än en handfull kända exemplar av 1725 och bara något enstaka känt exemplar av 1812.

I specialsamlingen av 1 örkm har jag sedan ett antal år en kass “luckfyllare”. Jag har varit på jakt efter ett bättre exemplar i många år utan att lyckas. Första möjligheten att byta upp sig erbjöds på Aurums auktion i vintras. Aurum exemplaret är troligen det bästa kända, kvalitet 1/1+. Eventuellt kan det finnas ett bättre exemplar. För ett antal år sedan “vandrade” ett “riktigt bra exemplar” runt på FriMynt. Om Aurum och FriMynt exemplaret är identiska låter jag vara osagt. Aurumexemplaret blev dyrt och slutpriset blev mer än dubbla min “limit”, så någon kvalitets förbättring blev det inte den gången.

Varianten 1812 har jag aldrig sett till salu och jag känner bara till ett tidigare exemplar. Några till borde nog finnas bevarade. Det har blivit en felskrivning. I stampen har helt enkelt gravören missat K:et vilket fått till följd att “FOLKETS” blivit “FOLETS”. Varianten har varit känd i många år.

Sommaren kunde alltså avslutas med en klar kvalitetsförbättring + en helt ny variant i samlingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *