Törngren, Samlad glädje och Aurum

En ny bok har precis lämnat tryckeriet. Sten Törngrens “Mitt liv i numismatikens underbara värld”. Boken är nummer 13 i serien Svenska Numismatiska Föreningens Smärre Skrifter. Jag har snabbt ögnat igenom Stens “memoarer”, mycket intressant läsning om Stens samlarkarriär och en god inblick bakom kulisserna i svensk numismatik från början av 60-talet och framåt. Boken innehåller Stens egna anteckningar från sin samlargärning, information om såväl inköp som försäljningar. Mycket rolig kuriosa och fakta kring de personer han kommit i kontakt med genom åren beskrivet med en ärlighet som Sten med ålderns rätt kan ha.

Vi numismatiker är inte bortskämda med kringsnack kring myntsamlandet. Den litteratur som utges är ofta väldigt faktaspäckad och innehåller sällan mjuk information kring myntsamlande, samlare och handlare. En klart läsvärd bok som rekomenderas för den som vill tränga djupare in i numismatikens underbara värld ! och en bok som borde inspirera fler att nedteckna sina erfarenheter och dela dessa till glädje för andra samlare.

På tal om glädje så inhandlade jag i går Numismatiska klubben i Uppsalas nyutgivna bok “Samlad glädje 2009” en uppföljare på boken “Samlad glädje” från föreningens 30-års jubileum 1999. Jag har ännu inte hunnit läsa igenom boken men innehållsförteckningen ger vid handen att denna bok är minst lika intressant som den första glädjeboken.

Sammantaget tycker jag att såväl Sten Törngrens bok som Uppsalaklubbens bok är ett måste för alla myntintresserade och rekommendera alltså till köp av båda böckerna. Myntsamlande är så mycket mer än bara mynten.

I morgon är det dags för Aurums sjätte auktion. Enligt katalogen en trevlig auktion med många intressanta objekt. Hade själv tänkt besöka auktionen men tyvärr blir nog inte så fallet, lämnade istället in några anbud strax före 20.00 i torsdags. Den gångna veckan har varit ansträngande för oss som dagligen pendlar till Stockholm. En enkelresa som normalt tar en timme har den gångna veckan tagit både drygt tre och fyra timmar. Efter fem kaotiska dagar med StorStockholms Lokaltrafik (SL) väljer jag i stället för Aurum att ta sovmorgon och vila upp mig inför nästa veckas resande, som förhoppningsvis blir mer normalt. Jag får istället ladda inför Myntauktioner i Sveriges auktion om fjorton dagar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *