Hamrin & Svahn Mynt

Senaste lagerlistan anlände i veckan, nummer 38… Det känns inte länge sedan den första listan, men en utgivningstakt på två listor per år medför att det i princip är 20 år sedan den första listan presenterades, oj vad tiden går…

Som vanligt innehåller listan mängder med varianter, tyngdpunkten ligger som vanligt på Oscar II. Jag har alltid varit intresserad av varianter och efter utgivningen av Svensk Myntförteckning (SMF) i slutet av 80-talet var mitt fokus helt på Bernadotte-tidens varianter. Hamrin & Svahns lagerlista var då en guldgruva. Idag intresserar inte dessa varianter mig så mycket, med undantag för de tidiga Carl XIV Johan mynten och då främst de med årtalet 1824. I lista 38 presenteras ännu en variant som jag aldrig tidigare hört talas om, 1/6 öre 1666 stor valörsiffra, litet m på stort M! Hamrin kan verkligen det här med numismatik och inte minst då varianter.

Lyssnade för någon månad sedan på ett föredrag av Hamrin på temat förfalskningar. Även inom detta område är han mycket kunnig och jag lärde mig massor om dessa avarter inom numismatiken.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.