Enkronan 2013 i cirkulation

Eftersom jag tillhör den generation som åtminstone betalar mindre belopp med reda pengar blir det en del växelmynt i fickan. Idag fick jag min första enkrona 2013, minneskronan som präglades med anledning av kungens 40 år på tronen. Tre stycken fick jag när jag lämnade in ett REK för 77 kronor hos mitt postombud i eftermiddags. Att kronan dyker upp först nu är riktigt sent. Jag hade förväntat mig kronan för ganska exakt 11 månader sedan. Den 15 september 1973 dog Gustav VI Adolf och Karl XVI Gustaf blev kung.

När kronan släpptes är lite oklart men de första kronorna 2013 började dyka upp på Tradera runt midsommar. Som vanligt när det kommer nya mynt blev det klara överpriser. Såväl rullar som enstaka mynt har varit riktigt dyra. Om jag skulle ge ett tips till nya samlare så är det att ha lite is i magen när det gäller nya mynt. Priserna sjunker ofta snabbt när den först “hysterin” lagt sig.

För ett antal år sedan släpptes en femtiokrona med Astrid Lidgrens porträtt och Pippi Långstrump. Eftersom jag då hade barn i “Pippi-ålder” och sonen ett antal kamrater som dyrkade Pippi, köpte jag på mig ett antal, att dela ut till presumtiva myntsamlare! Trots att leverantören var mycket noga med att påpeka “ett exemplar per hushåll” fick jag hem säkert 10 stycken. Att jag sedan under flera år bombades med reklam från denna leverantör och reklamen kom tiofalt fick jag leva med…

Nu föll det sig inte bättre än att sonen tappade sitt mynt i golvet vilket resulterade i ett sprucket plastetui. Eftersom jag hade fler mynt fick han ett nytt och jag lade ut det “trasiga” myntet på Tradera/MrBid? Utropet var det jag betalat för myntet 60 kronor, slutpriset blev nästan tio gånger utrop… Idag går samma mynt med helt platsetui att köpa för 100-150 kronor…

Åter till enkronan 2013. Kanske är denna enkrona den sista av den gamla typen. Kronan introducerades 1875 och har haft samma form och vikt sedan dess. Inom något/ några år får vi en helt ny myntserie. Det skulle förvåna mig om Riksbanken släppte fler enkronor, vilka då skulle få en maximal cirkulationstid på något år…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps Alla pollettsamlare, IPA:n från S:t Eriks smakade riktig bra! ds

Leave a Reply

Your email address will not be published.