MISAB 12 – katalogen

Så har katalogen anlänt. Förhandsspekulationerna stämde, det är en riktigt tjock katalog med inte mindre än 1816 utrop!

Förra MISAB auktionen ägde rum den 17 maj, Anders Stams pollettsamling. MISAB hade då valt att lämna Stockholm till förmån för Möckelsnäs Herrgård utanför Älmhult. Som alltid vid auktioner är det “jäktigt”. Resa till auktionen, visning, auktion, lunch, fortsatt auktion, utlämning, studera inköpta objekt, hemresa och däremellan vara lite social. Tyvärr finns sällan möjlighet att se sig se omgivningen. För att råda bot på detta var vi några besökare som diskuterade att återvända till Möckelsnäs vid en senare tidpunkt. Detta för att i lugn och ro kunna titta på herrgården och den omgivande miljön. Denna “senare tidpunkt” har nu inträffat och i helgen besökte jag Möckelsnäs. Ett härligt plats som är värt en omväg eller till och med en egen resa.

I samband med besöket i Möckelsnäs fick vi också möjlighet att besöka MISABs “huvudkontor” för en förhandsvisning av de mynt som ska säljas om knappt fyra veckor i Stockholm. En auktion med stor bredd och en mängd spännande loter. Jag var riktigt trött efter visningen. Vanligvis studeras katalogen först och ett antal objekt väljs ut för att senare beskådas. Nu kom så att säga katalog och visning samtidigt. Vilket medförde att allt för många mynt skulle granskas under lupp. Tydligen kan man bli trött av att titta på för många mynt samtidigt, vilket jag inte trodde var möjligt… Ska jag välja ut några riktiga godbitar blir det två “nollor” Gustaf Vasas mark Västerås 1540 och en lika vass fyra riksdaler riksmynt 1867, samt ett mycket rart Åbo mynt, 1/2 marken 1558 vilket med största sannolikhet är det enda myntet på privat hand.

Att titta på plåtmynt utomhus under klarblå himmel är inte helt fel! Plåtarna kommer verkligen till sin fulla rätt i dagsljus. Kvällen innan hade jag tittat på några andra minst lika snygga plåtar. Men med dålig belysning blir det inte riktigt samma upplevelse. Ett tips är att “flytta ut” när den egna samlingen ska beskådas, åtminstone under den ljusa halvan av året. Jag får dock lägga in en reservation, då det kanske bara är min syn som börjar svikta och som kräver bra ljusförutsättningar…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

ps Katalogen går fortfarande att beställa. Mer information finns på MISAB:s hemsida, klicka på katalogen ovan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *