Att sälja ”morfars” mynt styckvis (3)

Ett alternativ till att sälja mynten som kilovara till någon uppköpare är att sälja mynten direkt till samlare. Vilket ofta kan göras via någon myntklubb eller någon auktionssite, om man nu inte är så lyckligt lottat att man känner en samlare! Som jag skrev tidigare tycker jag detta är det bästa alternativet för de svårare årtalen och de mynt som håller lite bättre kvalitet, men kanske även för mer cirkulerade exemplar. Men att sälja mynt via en auktionssite både kostar och är förenat med en viss arbetsinsats. Varför det är tveksamt om nettovinsten vid en styckvis försäljning av hårt cirkulerade mynt blir bättre än att sälja dessa direkt till en uppköpare för metallvärde.

Vad ska jag tänka på när jag säljer på en auktionssite?
⦁ Försök göra en så bra beskrivning av myntet som möjligt.
⦁ Lägg in myntet i rätt kategori
⦁ Bifoga en bra bild med många pixlar så att budgivarna vet vad dom bjuder på. Använd aldrig lånade bilder från nätet. Har själv sett flera mynt från min egen samling till salu, trots att mina mynt sedan många år ligger i bankfack…
⦁ Köparen betalar oftast portot. Ange tydligt portokostnaden så att köparen vet vad det kostar att få objektet hemskickat. Försök inte tjäna extra på ett högt porto. Ta betalt vad det kostar dig att skicka med transportören samt möjligtvis några extra kronor för förpackningsmaterial.
⦁ För mynt är det normala att köparen betalar i förskott. För andra typer av objekt kan det vara att det skickas mot faktura.
⦁ Köparen står risken om ett objekt förvinner i posthanteringen. Om det handlar om dyrare objekt kanske 500 eller mer bör nog dessa skickas som REK för att vara på den säkra sidan.
Min erfarenhet är att postgången inom Sverige fungerar mycket bra, till utlandet däremot kan det vara lite värre, särskilt utanför EU och Nordamerika.
⦁ Köparen har ofta bråttom med att få vinsten (varför denna brådska har jag aldrig förstått). Ligg därför inte på sålda objekt utan skicka dom så snabbt betalningen registrerats.
⦁ Var ärlig och gör rätt för dig, negativa omdömen påverkar nästa alltid slutpriset nedåt. Många positiva omdömen ger en viss garanti för köparen

Vad kostar det att sälja på en auktionssite?

⦁ Normalt kostar det runt 10 procent av försäljningsvärdet att sälja och på exempelvis svenska Tradera är provisionen lägst 3 kronor och högst 150 kronor per utrop.
⦁ Att lägga upp objekt kräver en viss arbetsinsats inklusive fotografering av myntet
⦁ Hantering av betalning, paketering och utskick av objekt är en annan arbetsinsats du får räkna med.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *