Nostalgi (7) – Myntmässa

Myntmässor är viktiga samlingspunkter för oss samlare. Den första ”mässan” jag besökte var Örtendahls myntmässa. Myntmässan bedrevs alla år jag besökte den på det nyligen rivna hotell Continental beläget mitt emot Stockholms centralstation. Under de första åren var jag såpass ung att Mamma fick följa med till Stockholm. Fösta året var hon med på mässan, men det blev nog för långtråkigt. De kommande åren tog hon en shoppingrunda medan jag försvann in ”i dimman” på hotell Continental och först ett antal timmar senare under ”protest” lämnade densamma.
Före första mässbesöket hade jag besökt några mynthandlare men inte många. Mässan blev alltså en helt ny upplevelse i ”numismatikens underbara värld”. Mässan bedrevs i ett stort konferensrum som var fyllt med mynt och myntsamlare i jakt på nya objekt till samlingen. Eftersom jag vid denna tid var fast i kronmyntsamlandet ägnade jag åtminstone vid det första besöket inte övriga mynt någon större uppmärksamhet. Men det fanns både äldre mynt, utländska mynt, sedlar, medaljer, polletter och tillbehör i mängder till salu. Alltså ett riktigt eldorado för en ung samlare.

Från den tiden minns jag också den årliga(?) myntmässan på Historiska Museet, likaså det ett eldorado där mängder med mynt fanns att beskåda och inhandla. Minns också den lokal på Mäster Samuelsgatan där flera mynt- och antikhandlare var samlade. Tror att lokalen kallades Arkadhallen men kan ha fel (minns du namnet får du gärna maila mig det!). Det blev många besök i Arkadhallen på Mäster Samuelsgatan. Minns också att det fanns en liknade inrättning i centrala Göteborg (även här är namnet bortglömt) där det också blev flera besök.
Kommer också ihåg (årtalet har jag glömt) att det anordnades en större myntmässa i Vasahallen på Djurgården. Senare har jag hört att denna mässa tydligen inte var så populär bland huvudstadens mynthandlare och att reklam på stan och även vägvisare som skulle leda besökare rätt revs ned? Hur som helst var det en trevlig mässa men med relativt få besökare och mässan återupprepades aldrig.

Myntmässornas mässa, FriMynt i Helsingborg dröjde det många år innan jag besökte första gången. Kände naturligtvis till mässan men tyckte väl det var för långt till Helsingborg och hade nog aldrig fattat hus stor den var. Det var först sedan jag startat Ingemars Myntsida och fått en massa nya kontakter inom numismatiken som FriMynt, på inrådan av många, för första gången besöktes 1999. Att jag minns året beror på att sonen, han som fyllde 18 förra helgen, precis var nyfödd när jag för första gången tog bilen till Skåne. Det besöket har jag aldrig ångrat och besöken har på dessa år blivit många även om det nu är 2-3 år sedan jag senast besökte Helsingborg. Minns också att jag på mässan för första gången fick ansikte på flera av de samlare jag haft mail eller telefonkontakt med: SOA, Lagge och Dan (en kille som drev en hemsida om 1 ÖrKM!) var några av dessa.

Tyvärr har jag inga bra bilder från någon mässa att illustrera denna nostalgitripp med, det fick istället bli en bild på den byggnad som idag tagit över platsen där första myntmässa ägde rum, hotell Continental.

Får samtidigt pusha lite för april månads alla mässor: Göteborg 1 april, Borlänge 8 april och FriMynt-Helsingborg 22 april. Mer hittar du i min AGENDA!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.