MISAB + semester

Det har varit lite si-och-så med myntsamlandet på senare tid för min del. Visst har det blivit ett och annat objekt till samlingen under sommaren, men inte har det blivit mycket. Besöken på auktionssiter och andra siter har varit få och det har knappast varit någon jakt på objekt alls. Sista veckan har jag dessutom i princip varit helt mynt- och internetfri! Långt upp i fjällen och flera mil från civilisationen. I en miljö som hämtad från vildmarken i “den sista färden” dock utan “banjoduellen” i bakgrunden.

Fick en liten nytändning i myntsamlandet när katalogerna till MISAB 24 och 25 anlände för knappt en månad sedan. Gick all-in som alltid men sedan blev katalogerna liggande, det var först veckan före auktionen som dom studerades ordentligt. Tycker att jag haft relativt dålig utdelning på MISAB de senaste åren och hyste väl inga större förhoppningar denna gång heller, även om ett och annat naturligvis var förmarkerat i katalogen.

Relativt tidigt bestämde jag mig för att denna gång fick det bara bli ett lördagsbesök, dessutom ett kort sådant. Jag har en förmåga att dubbelboka MISAB auktioner. Förra året var det halvmaran, denna gång en mycket nära släkting som nått en ansenligt ålder. Hela släkten skulle på besök och jag ville inte var familjens “svarta får” och utebli. Lyckades dock senarelägga uppvaktningen något, vilket medförde att jag kunde delta under auktion 24 (samling Ertzeid) fram till Carl XIV Johan men inte efter lunch då auktion 24 avslutades och den svenska delen (mynt) av auktion 25 missade jag också. Det fick alltså bli några anbud på auktion 25. Men resultat förra helgen blev mycket magert för att inte säga anorektiskt…

Annars var det som vanligt fullt på Sheraton och fattas bara. Denna gång hade MISAB verkligen bjudit upp till auktion med både mynt från Ertzeids som Svenssons samlingar. Mängder med fina provinienser alltså. Utan att studerat dessa noggrannare minns jag förutom de två redan nämnda bland annat dessa. Hagander, Bonde, Holmberg, Ekström, Lindberg, Schmitz, Pripp, J.Andersson, Bonnier, Berghman, Törngren och Cavalli. Antalet R i de båda katalogerna är så många att jag inte orkat räkna dem.

Den del jag deltog på i lördags, samling Ertzeid, var det riktig fart på särskild vad gäller guldet noterades säkert flera rekordpriser. Men även övrigt material gick mycket bra. Det verkar inte just nu spela någon roll om det är toppmaterial eller mer normalt material som säljs, allt blir det budstrid om! Visst kanske utropspriserna delvis bidrar till detta, eftersom dom oftast kanske är lite väl lågt satta. Men jag tror att budstriderna främst beror på ett just nu ovanligt stort intresse för mynt och numismatik. Eftersom jag i princip varit helt “off-line” senaste veckan har jag varken hunnit analysera auktion 24 eller ens ta del av slutresultaten från auktion 25, mer än några enstaka noteringar. Bland annat att både rekord för MISAB och för danska mynt noterades då gylden 1527 passerade miljongränsen inklusive köparprovision! På MISABs hemsida såg jag dessutom att det blivit omsättningsrekord den gångna helgen!

Vad gäller NKU föredraget förra veckan blev jag riktigt inspirerad (i sammanhanget kanske fel uttryck?). På hemresan från Uppsala i torsdags och på jobbresan i fredags fick jag säkert ihop embryon till minst 3-5 blogginlägg. Jag har läst både boken och den aktuella förundersökningen grundligt. Likheten mellan Engeström-fallet och det som nyligen hänt på KMK är slående. Förvånas särskilt av “naiviteten?” bland de som funnits i hvudpersonernas närhet både professionellt och privat. Hur kunde dom blunda eller inte låtsas om det som hände? (vissa namn dyker dessutom upp båda gångerna…). I grunden är detta två mycket allvarliga kulturarvsbrott där vi alla kan se oss som målsägare, inte minst vi som intresserar oss för numismatik. Om det blir flera blogginlägg i ämnet eller publicering i annat format får jag återkomma till. Håller dock löftet från tidigare och ett mindre blogginlägg i ämnet kommer att komma.

Ingemar

Uppdaterad 30 september: Rättar till de värsta stavfelen, inte lätt att skriva på en smartphone…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *