Numismatiska Klubben i Uppsala

Igår blev det riktigt sent. Låste upp ytterdörren halv ett och somnade först en timme senare, vilket antyder att jag har några mil att resa till Uppsala där jag befann mig. Numismatiska klubben i Uppsala (NKU) hade ”julfest” och en riktigt trevlig sådan. Kvällen innehöll allt från ett sammandrag av det gångna året i den mycket aktiva föreningen, till en uppspelning av Bertel Tingströms deltagande i 10 000 kronorsfrågan 1961 och avslutades med en välsmakande middag. Men även en trevlig genomgång av det kvarter där vi befann oss (Villavägen -Thunbergsvägen). Ett kvarter som har en mycket spännande historia och som bl.a. fostrat Nobelpristagare. Samtidigt ett område där flera av föreningens medlemmar varit aktiva och även ett område med medaljhistoria. Bara de medalj-kopplingar som kom upp under klubbmötet borde räcka som underlag för ett föredrag eller varför inte en småskrift. Tilläggas ska väl att även Bertel Tingström har avbildats på en medalj (SNF84) och att Bertel 1969 var en av grundarna av NKU.
Måste också tillägga att den numismatiska kunskapen gått framåt sedan 1961. Tror att de flesta igår klarade 5-7 frågor av de åtta Bengt Feldreich ställde till Bertel. Men att vi alla liksom Bertel gick bet på den sista frågan, Vem som gjort motivet, spegelmonogrammet, på 1-2-5 öre Gustaf V?

Genom åren har jag varit medlem i en rad föreningar runt om i landet. Syftet med medlemskap har väl främst varit att via anbud kunna delta på föreningens auktioner. Bland många föreningar kan nämnas Svenska Numismatiska Riksförbundet (SNR), Kristianstadsortens Numismatiska Förening(KNF), Nässjö myntföreningen (där jag även på distans under några år administrerade hemsidan) och Hässleholm. I dagsläget är jag medlem i tre föreningar, Svenska Numismatiska Föreningen (där alla som är intresserade av numismatik borde vara med), Svenska Pollettföreningen och så just NKU. Tror att jag skrivit det förut men är du intresserad av mynt rekommenderar jag starkt ett engagemang i en lokal förening (Numismatiska länkar).

Medlem i NKU har jag varit i kanske 4-5 år men tyvärr har jag bara varit närvarande vid några få tillfällen, men lovade mig själv på hemresan i går att det under 2018 kommer att blir oftare!

För ett knappt år sedan hade jag allvarliga funderingar på om numismatik och myntsamlande verkligen var något för mig, detta trots att det varit ett intresse sedan barnsben. Tyvärr har jag sett och hört allt för mycket elände under de senaste åren. Kulmen kanske nåddes i våras i och med åtalet mot den tidigare anställde på KMK där en fängelsedom utdömdes för några veckor sedan. Men också nedläggningen av KMK och mycket annat har fått mig att tveka. Jag var sent i våras mycket nära att stänga ned både hemsida och blogg för gott samt att lägga samlingen ”på hyllan”.

Det är därför både befriande och upplyftande att delta på en föreningsaktivitet hos NKU och där träffa ett glatt och seriöst gäng som jag verkligen delar samma intresse med. Jag blir glatt överraskad även om jag sedan tidigare hade mycket god erfarenhet av föreningen inte minst efter Wien-resan förra året. En chosefri miljö där alla kommer till tals och dessutom har intressanta historier att berätta. Nödvändigtvis inte numismatiska historier men historier med tydlig koppling till de objekt vi samlar.

Myntsamlande i all ära men det är umgänget med likasinnade som ger intresset det där lilla extra och som gör det värt att fortsätta!

Ingemar

Ps1: Som vanligt när jag har trevligt glömmer jag bort att fota så även denna gång. Men både på NKU:s och Gorgons hemsida kommer säkert bilder att läggas ut.
Ps2: Någon kanske undrar varför jag inte bloggade om SNF:s trevliga julfest förra veckan. Men om den återkommer jag i annat forum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *