Återigen Succe!

Jag har skrivit det förr men återupprepar det gärna “MISAB går från klarhet till klarhet” och “Den svenska myntmarknaden är urstark”.

Tycker att det ibland har varit lite tunt med besökare på live-auktioner på senare tid. Inte så att salen känns tom men samtidigt inte så många som när Ahlström avhöll sina auktioner på Operaterassen. Eftersom jag bor relativt när centrala Stockholm behöver jag inte övernatta utan kan ta pendeln till Sheraton på morgonen. I går tog jag lite sovmorgon och anlände till Centralen strax efter 0930. Min första prisnotering i katalogen är på utrop 62. Redan då vid pass 0940-0945 var det fullt och inte ens ströplatser gick att se bland borden. Blev vackert att sätta sig på en stol i utkanten av salen. Uppslutningen bland samlarna var alltså riktigt god. Jag tjatar gärna om att internet håller på att ta över och att allt mer handel har flyttat över till nätet. Får nog erkänna att jag har fel där!
När jag skriver detta inlägg har söndagens auktion pågått i drgt två timmar och många antika och utländska mynt har sålts. Slutresultat för dessa har jag inte tittat på utan nöjer mig med de svenska objekten. Auktion 26 samling Ertzeid del 2 och den inledande svenska delen av auktion 27. Med reservation för eventuella felräkning fick jag ihop resultatet till knappt 5 mkr på auktion 26 och drygt 7 mkr på den svenska delen av auktion 27. Alltså en omsättning i helgen när det återstår nästan 800 utrop att sälja på dryga 12 mkr, vilket redan det torde vara ett helgrekord för MISAB!?

Tycker att budgivningen var bra rakt igenom hela auktionen och tror inte att flera än max ett tiotal objekt blev osålda. Antalet som blev sålda till utropspris var inte heller de så många, alltså budgivning om i princip allt, och många gånger riktigt hård budgivning. Har inte analyserat mina anteckningar i katalogen men kan bara konstatera att många köparnummer finns med och att det alltså blev bra spridning på objekten, även om merparten åtminstone av det bättre materialet hamnade på ett 10-15 tal händer. Enligt MISAB passerade 25 objekt 100 000 kronor gränsen!

Just nu befinner vi oss lite i vad som kunna kallas “en guldrush”. Guldet betalas riktigt bra och en handfull “spadar” är uppe så snart ett guldmynt bjuds ut till föräljning. “Guldgänget” får också hård konkurrens av andra budgivare, men oftast är det någon i guldgänget som “dra det längst strået”. Utropspriserna är överlag relativt lågt satta men vad gäller guldet skulle dessa nog behöva höjas 50-100%. Fighterna om guldmynten har en tendens att dra ut på tiden även om podiet håller ett föredömligt och högt tempo.
Under auktionen fanns också ett TV-team från SVT med och filmade delar av auktionen, bl.a. de hårda striderna om guldmynten. Tydligen planeras en dokumentär om allt det tråkiga som hänt på senare år och där fällande domar föll i vintras. Ryktet säger också att dessa domar är överklagade, så ett varv i Hovrätten är att vänta.

Det är just nu riktigt roligt att gå på auktion öven om jag själv fick mager utdelning, trots att jag nog viftade med spaden mer än normalt. Helgen är dock inte slut för min del, har lämnat några anbud på SNF medaljer som säljs idag och förhoppningsvis kan lördagens magra resultat komletteras med något inköp under söndagen. Vad gäller serien med SNF medaljer är nog den nu inlämnade samlingen den mest kompletta som samlats ihop och bara SNF själva torde ha en mer komplett samling. Medaljerna har på senare tid blivit riktigt populära och flera av de utbjudna medaljerna är riktigt svåra, varför utropspriserna i många fall säkert kommer att övertrumfas rejält.

Söndagens del av auktion 27 som just nu pågår har alltså förutsättningar att bli riktigt bra, ett antal miljoner kommer alltså att kunna läggas till de 12 mkr som omsattes på lördagen och MISAB kan med största säkerhet notera ett mycket prydligt helgrekord.

Jag har valt att inte gå in på enskilda auktionsresultat, slutprislistorna från auktion 26 och 27(åtminstone de preliminära) hittar du på MISAB:s hemsida.

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *