Är precis hemkommen efter ett bra och inspirerande föredrag om svenska plåtmynt på SNF i Stockholm. För en novis på plåtmynt som jag, men även för den mer insatte, var det ett verkligt givande föredrag och mina kunskaper om plåtmynt är betydligt större nu än för bara några timmar sedan.
Flera plåtmynt visades upp, varav några unika både till årtal och typ! Fick också kunskap om en vikt-raritet från 1674 som ropades in på plåtmyntsauktionen i USA tidigare i år. Ett mynt som det säkert kommer att skrivas mer om, dock inte här. Största plåten som visades upp var betydligt större än 10 dalern 1644-45. Ett kopparplåt som användes före plåtmynten och som troligen också är en föregångare till dessa, med stämplar och allt, vikt 27 kilo! En handelsvara i koppar ofta benämnd “ungersk plåt”.
Många av plåtarna är rara, en del är sällsynta och många är vanliga, trots detta är varje plåt unik. Liksom allt annat hantverk är inte det ena objektet likt det andra, även om både årtal och valör är detsamma. Plåtmynt är riktigt charmiga!! Per-Erik som höll föredraget hade som ordförande i MISAB sett till att alla de 42 plåtar som ska säljas på MISAB 13 fanns att beskåda live. Åtminstone jag blev riktig förtjust i några av dessa och jag tror att det var flera av oss icke specialister på plåtmynt som kommer att vilja bli ägare till en plåt den 14 mars, efter att ha lyssnat till kvällens föredrag! Plåtarna och förövrigt alla andra mynt som säljs den 13-14 mars finns nu utlagda på Numisbids.
Som vanligt hade jag kameran med mig… och denna gång använde jag dessutom den! Timmen är dock sen och därför blir dagens bild från Brittish Museum och på ett plåtmynt. Bilden i går var kanske för liten (vilket jag blivit påmind om i två mail…) därför kommer här bilder på tvenne snygga stämplar. (Skärpan är dock inte den bästa, eftersom det alltid är svårt att fota genom det skyddsglas som objekt på museum skyddas av).