Nytt från Riksbanken

Idag hade Riksbanken möte. Det verkar som att jubileumsmyntens tid är över. Mycket positivt anser jag. Under senare år har marknaden fullständigt nedlusats av guld- och silvermynt i höga valörer. Allt har gått att prägla minnesmynt över. Fram till c:a 1980 var jubileumsmynten främst präglade m.a.a. av kungliga födelsedagar, historiska minnen eller viktiga lagreformer. Mynten kom ut några gånger per decennie.

Som det verkar av Riksbankens pressmeddelande blir ett jubileumsmynt 2008, präglad till minne av Selma Lagerföf det sista. Från 2009 planeras istället minnespräglingar av bruksmynt, troligen något som liknar femkronan 1995 och enkronan 1999/2000. Först i tur förefaller ett minnesmynt med anledning av seperationen med Finland 1809. vara.

Spekulationer på olika forum är att Riksbanken idag också diskuterade sedlarna och myntens framtid. Spekulationerna har rört både nya sedelvalörer som ändrade storlek på bruksmynten och kanske en ny myntvalör, 20 kronor. Vad resultatet blev går väl att läsa inom någon vecka då protokollet från dagens sammanträde blir offentligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *