Resume av mynthelgen

Av finanskrisen märktes intet på fredagens Bondeauktion. Nu är visserligen samlingen extraordinär men det var nog ändå många som befarade att den senaste tidens turbulens på finansmarknaden skulle avspegla sig på auktionen, så blev nu inte fallet. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara men slutprislistan (som för övrigt lades ut på nätet föredömligt snabbt) vittnar om att många mynt betalades till riktigt höga priser. Likaså berättar många deltagare om hårda budstrider. Ett 20-tal mynt passerade 100 000 kronors strecket och flera med mycket god marginal. Dyrast blev (utropspris inom parantes)
#177 Marienburg provmynt 3 öre 1593 440 000 (50 000)
#172 1 daler 1594 410 000 (100 000)
#308 Ten med 6 ettöringar 1646 350 000 (80 000)
till dessa priser skall läggas inköpsavgift på 20% (16% + moms)

Nu är det få förunnat att kunna bjuda på dessa toppobjekt. Ser man till objekt som har en bredare publik och där priserna inte blir astronomiska, så betalades också dessa bra. Som på alla auktioner finns det många samlare som fyndat. Jag tror att en auktion som denna, med ett brett material och med många mynt som inte varit till försäljning på en “livsålder” finns flera ouppmärksammade rariteter. Mynt som i många år gäckat variantsamlaren men även unika varianter.
Totalt omsatte den tredje Bondeauktionen ca 11 miljoner kronor. Snittpriset per lot på denna auktion blev alltså nästa 14 000 kronor, vilket visar på vilken hög kvalitet samling håller. Bondesamlingen har nu på tre auktioner omsatt nästan 40 miljoner kronor. Samlingen förefaller dock ännu inte vara slutsåld då ryktet säger att det åtminstone kommer att bli två auktioner till!

Hela auktionslistan jämte slutpriser finns att hämta på Nordlinds hemsida.

Mynthelgen 2008 var inte slut med Bonde-auktionen. Lördagen bjöd på en ny auktion och en myntmässa. Många samlare hade säkert övernattat i Stockholm, för myntmässan på Myntkabinettet var riktigt välbesökt och likaså den efterföljande auktionen.
SNF auktionen kan naturligtvis inte mäta sig med Bonde, men de drygt 200 objekten omsatte totalt nära 500 000 vilket får ses som ett bra resultat. Svenssonmynten hade denna gånga sällskap av en samling bättre svenska silvermynt. Bl.a. den svåra 3 dalern 1590 (#29a) som klubbades förmånligt för 38 000. Många trevliga Svensson objekt såldes. Exempelvis 1 öre 1661 (#67) för 21 000 (300) och en finsk medalj utdelad till ryska soldater efter freden i Värälä 1790 (#123) för 12 000 (500). Ettöringen är riktigt svår och jag kan inte se att detta årtal sålts på många år, den är så ovanligt att den är utelämnad i Myntboken… Den finska medaljen var troligen ett fynd trots att den klubbades för 24 gånger utropspriset. Köparen till och med tackade för att han inte fick fler motbud! Men nu är vi väl alla medvetna om att objekt med anknytning till Ryssland eller Polen den senaste tiden betalats mycket bra, så detta Svensson objekt lämnar nog snabbt landet.

Så var mynthelgen i november över och många samlare sitter nu hemma och ser över sina lyckade inköp. För egen del blev helgen ganska skral, men ett par mindre inköp med proviens Svensson blev det i alla fall.

Ingemars Myntsida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *