Anders Frösells pollettsamling

Säsongen har verkligen kommit i gång nu. Förra helgen var der myntmässa i Gbg, kommande helg säljs Frösells pollettsamling av Numismatiska klubben i Uppsala och det är mindre än en månad kvar till det säkraste av alla vårtecken, FriMynt i Helsingborg.

Myntmässan i Gbg var tydligen riktigt trevlig, hade själv inte möjlighet att ta mig till Sveriges framsida (sic!) men jag har fått mailrapporter om att det var en trevlig tillställning. Får se till att jag har ärenden till Gbg nästa år! FriMynts-resan är redan bokad och klar, och om vädret tillåter blir det en bilresa till Uppsala nu på lördag. I skrivade stund är det dock full snöstorm ute och ett väglag som inte inbjuder till några längre bilturer.

Frösells samling är imponerande med både bredd och kvalitet. Jag vet inte om det finns några kataloger kvar, tydligen har det varit strykande åtgång på dem, men finns det några kvar rekomenderar jag stark ett köp. Katalogen innehåller bra beskrivningar och trevliga bilder på samtliga polletter. Katalogen innehåller också ett trevligt avsnitt “Hotell och restaurangpolletter från Stockholm”. En katalog som det säkert kommer att hänvisas till vid framtida försäljningar av polletter, ett riktigt referensverk.

Det som saknas på auktionen är de äldsta svenska polletterna. Frösell hade många i sin samlingen, men enligt uppgift såldes dessa i Kristianstad för ett antal år sedan.

Jag kan inte peka ut någon egen favorit bland polletterna, det finns för mycket att välja på. Själv samlar jag polletter i mindre skala och har väl lite av varje från Leijonacker och framåt i samlingen dock inga riktiga dyrgripar eller rariteter. Jag har bl.a. samlat på Stockholms Ångslups AB och 150 öre (#250) tror jag aldrig jag sett…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *