Medeltiden är inne !

Denna semester har jag tillbringat i Sverige, utlandssemestern får vänta några månader. Sverige är fantastiskt sommartid och erbjuder många intressanta resmål för den historieintresserad. För egen del har förutom Birka såväl gamla Uppsala som Gotland besökts. Gotland har allt från sol och bad till en riktigt intressant historia.

För den som besöker Visby rekomenderas starkt ett besök på Fornsalen. Här finns stora delar av alla de silverskatter som hittats i gotländsk jord samlade. Det är imponerande silverskatter som hittats och som visar på hur viktigt Gotland har varit ur handelssynpunkt. På museet finns allt från romerska silvermynt och framåt att beskåda.

Gotland har haft egen mynttillverkning, Jag skriver inget om den här, men för den som är intresserad av att läsa mer finns två intressanta artiklar på Gladsaxegymnasiums hemsida: Den äldsta gotländska myntningen och Varför fick Gotland dansk mynträkning vid 1400-talets mitt?

Passande nog inföll också medeltidsveckan på Gotland under min vistelse där. Ett riktigt jippo med såväl en stor marknad som tornerspel. Hela Visby var fullt med människor utklädda i medeltida dräkter. Medeltiden är tydligen riktigt inne, inte bara bland myntsamlare.

På tal om myntsamlare och medeltid så är det idag bara en månad kvar till Myntauktioner i Sveriges första auktion där Anders Frösells samling säljs. Jag är ingen medeltidssamlare och har bara en knapp handfull medeltida mynt i samlingen. Kanske kan samlingen berikas den 12 september?

Snart är semestern slut. Just nu regnar det, det första regnet under semestern !

(Tyvärr blev det inga bilder till detta inlägg. Min dator klarade inte det varma vädret, utan kraschade och i kraschen försvann bl.a. alla bilder från fornsalen och medeltidsveckan, men ocskå massa skrivet material och inköpsförteckningar…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *