Myntauktioner i Sveriges första auktion

Svenska Numismatiska Föreningens auktionsbolag Myntauktioner i Sverige har nu slutfört sin första auktion. En mycket välbesökt auktion. Att det var firmans första auktion märktes det inget av. Arrangemanget var välregiserat och logistiken fungerade klanderfritt. Exempelvis var lunchuppehållet planerat till 12.00 och sista medeltidsmyntet såldes 11.59! alltså en perfekt timing. Att hela Frösells medeltidssamling var såld till lunch visar också vilket bra tempo auktionen höll, cirka 150 nummer/ timme.

Det finns alltid en risk när en stor samling inom ett relativt smalt område säljs. Antalet köpare är begränsat och likaså budgeten hos de presumtiva köparna. Här gällde det verkligen att prioritera rätt för medeltidssamlarna. Visst hade säkert medeltidsmynten kunnat gå lite högre om samlingen hade spritts ut över tiden och sålts vid ett par tre tillfällen. Men jag tycker ändå att det var rätt att sälja samlingen i sin helhet vid ett tillfälle. Det finns ett mervärde att allt kommer ut samtidigt och katalogen är redan en klassiker som det säkert kommer att hänvisas till vid framtida försäljningar av svenska medeltida mynt.

Bäst bland medeltidsmynten gick inte oväntat Johan Sverkserssons falkhuvud som slutade på 132.000, bäst på hela auktionen gick den polska medaljen över slaget i Smolensk signerad Sebastian Dadler (1586-1657). En helt otrolig medalj med en detaljrikedom som överträffar det mesta jag sett. Medaljen var dessutom i oklanderlig kvalitet och med perfekt patina. Medaljen slutade på hela 162.000, vilket troligen inte var något överpris.

Myntauktioner i Sverige kunde också meddela datum för auktion 2, den går av stapeln den 13 mars 2010.

Nu laddar vi om batterierna för mässor i Lund respektive Norrköping den närmsta månaden och till den kommande Bondeauktionen. Katalogen skickas enligt uppgift ut den 12 oktober.

Till redovisade priser ovan ska läggas köparprovision på 18,75 procent (15 procent + moms)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *