8 daler 1659 på Bukowskis

I går antydde jag att höstsäsongen var slut med helgens evenemang. Oj vad fel jag hade, på Bukowskis Klassiska 24-27 november säljs en 8 daler 1659. Plåten som troligen kommer från Dyna-fyndet 1901 har tidigare sålts på Hirsch auktion 9-119. Ett klassiskt mynt som dessutom är i bra kvalitet, förutom 8 dalern säljs fyra andra plåtmynt, bl.a. en daler 1676.
Det ska bli intressant att se slutpriset. Att plåtmyntet säljs på Bukowskis Klassiska öppnar upp ett helt nytt scenario. En numismatisk toppraritet säljs på en, åtminstone i modern tid, helt ny arena. På de traditionella myntauktionerna är minst 95 procent av publiken personer med specialintresse för numismatik. På Bukowskis Klassiska får myntsamlarna slåss med såväl penningstarka investerare som konstsamlare. Budgivare som säkert är beredda att öppna plånboken rejält för ett objekt av 8 dalerns dignitet.

På samma auktion säljs dessutom ett Gustavianskt myntkabinett signerat och daterat Georg Haupt 1780. Om myntskåpet har tillhört Gustav III låter jag vara osagt men skåpet är försett med en kunglig porträttmedaljong signerad Ljungberger som bär texten GUSTAVUS III D. G. REX SVECIAE.
Georg Haupt (1741-1784) är en av de mest berömda formgivarna av gustavianska möbler och objekt från hans produktion är uteslutande högkvalitativa objekt som brukar betalas mycket bra. Jag tror rekordpriset för ett Haupt objekt är över 10 miljoner. Vi har väl alla hört talas om en Hauptbyrå, nu kan vi “mynta” ett nytt begrepp Haupt-kabinett.

Haupt-kabinettet har ett utropspris på 800.000-1,000.000. Frågan är om vi inte här får se ett prisrekord för ett svenskt numismatiskt objekt? Ett rekord som inte behöver bli så gammalt! Redan senare under dagen kan det överträffas av 8 dalern. Med helgens slutpriser i färskt minne är nog inte ett nytt prisrekord helt utom räckhåll. 8 dalern har det ganska beskedliga utropspriset 250.000-300.000. Ett utropspris som jag tror kan 2, 3, 4, ? dubblas innan klubban slutligen faller och köparen kan bära hem det drygt 14 kilo tunga myntet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *