Örtendahls Mynt AB lägger ned

Idag kom brevet som definitivt bekräftar att en era inom myntsamlandet kommer att avslutas. Det har bloggats om det och Tonkin skriver om det i Myntboken 2010. Örtendahls Mynt AB läggs av hälsoskäl ned efter 42 års verksamhet. Örtenhdahls Mynt AB har kvar verksamheten och lokalen i Enköping till den 1 maj.

Örtendahl har varit en viktig aktör på marknaden under många år. På senare år har kampen mot företag som bedriver ren “bondfångeri-verksamhet” med påstådda samlarobjekt varit särskilt viktig.

För min egen samlarkarriär har Örtendahls Mynt varit avgörande. Jag och många kompisar samlade mynt och frimärken i tidig skolålder. Min egen myntsamling bestod då av ett antal cigarrlådor med mynt från kronmyntsperioden som jag fått av morfar. Frimärkssamlingen var också “ärvd” av en släkting. Som samlare vill man naturligtvis utöka sin samling, frimärken var mest lättillgängliga och dominerade därför samlandet dessa tidiga skolår. Efter några år avtog samlandet. Det var först några år senare som samlandet och då av mynt kom i gång igen. Genom Tonkins Myntguide hade innehållet i cigarrlådorna katalogiseras och luckorna var många. På Örtendahls återkommande myntmässor på Hotell Continental i centrala Stockholm fanns mängder med mynt tillgängliga, många luckor kunde fyllas och samlandet tog ordentlig fart. Nu har väl samlandet åkt berg- och dalbana genom åren, men utan Örtendahls myntmässor hade det nog aldrig blivit mynt för min del.

I brevet från Örtendahls Mynt AB antyds att det kan bli verksamhet igen om hälsan förbättras och det hoppas vi alla på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *