Myntsäsongen våren 2010

Så börjar myntsäsongen 2010 ta ordentlig fart. I helgen har det varit myntmässa i Rosersberg.

Nu ser vi samlare fram emot en späckad månad (28 februari – 27 mars) med bl.a. tre renodlade myntauktioner, samt lite annat smått och gott. Först ut är Aurum den 28 februari med en auktion på Sjöfartshuset, Skeppsbron 10 i Stockholm. Två veckor senare den 13 mars är det dags för Myntauktioner i Sverige med auktion på Restaurang Garnisonen, Östermalm i Stockholm. Auktionsmånaden avslutas med Antikören, sista anbudsdag 27 mars. Lägg till detta att säkert ett och annat bra mynt under samma period kommer att säljas på Tradera och ebay. Det gäller alltså att hålla i plånboken och göra de rätta prioriteringarna!

Under samma period (27 mars) har Svenska Numismatisk Föreningen ett Vikingasymposium på KMK med tio föredragshållare. I samband med symposiet släpps del 2 av Den Svenska Mynthistorien. Passande nog har nu turen kommit till Vikingatiden ca 995-1030. Den 27 mars är det också myntmässa i Borlänge.

Den som förra hösten, när lågkonjunkturen var som värst med baisse på börsen, oroade sig för att även myntbranschen skulle dras med i raset fick helt fel. Det är många år sedan, kanske aldrig har myntbranschen varit så het som idag. Det är full fart på alla nivåer. Antalet nya samlare ökar. Prisrekord och toppnoteringar noteras i parti och minut. Efterfrågan på bra mynt är idagsläget betydligt större än utbudet, rena haussen råder på bättre mynt. Moderna mynt som nödvändigtvis inte måste vara i toppkvalitet förefaller också sälja bra.

Som sagt en späckad månad och den 27 mars får man väl “klona sig” om man vill vara med på allt som händer!

När väl denna hektiska fyra veckors period är till enda får vi fira påsk och ladda batterierna ordentligt. För redan den 17 april är det dags för många av oss att åka söderut för att möta våren i Helsingborg och besöka FriMynt 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *