Evenemang i helgen

Nu börjar sommaren närma sig med stormsteg. Idag har vi haft 25 grader varmt på vissa ställen i landet. Ett klimat och en värme som inte riktigt lämpar sig för numismatik. Vårterminen för oss myntsamlare börjar närma sig sitt slut.

På stan trängs de äldre studenter medan de yngre idogt tränar på “Den blomstertid nu kommer“, “Idas sommarvisa” och andra sommarsånger. Alla förbereder dom sig nu för vårterminens höjdpunkt, skolavslutningen.

Vi myntsamlare har väl inte riktigt samma tradition vid gäller terminsavslut. Men den kommande helgen bjuder på en riktig bra avslutning för den som befinner sig i Stockholm-Uppsala trakten. På lördag (5 juni) finns det två riktigt bra evenemang att besöka.

— Numismatiska klubben i Uppsala anordnar en Myntsamlarmässa i Vaksala skolans matsal i Uppsala 1100-1500. >> program (.pdf)

och

— Frimärkshuset i Stockholm håller auktion med många bra mynt. Totalt drygt 300 nummer som toppas med den i privata samlingar unika Norska 2 Speciedaler 1644. Frimärkshuset har också fått ihop riktigt bra svensk material. >> katalog (.pdf)

Trots det vilseledande namnet är Frimärkshuset en viktig försäljningskanal för bättre numismatiskt material i Sverige. Kanske inte riktigt i klass med Nordlinds Mynthandel, Myntauktioner i Sverige eller Aurum, men ändå ett auktionsföretag att räkna med.

—-

Idag beslutade riksdagen att återinföra 2 kronan. Riksbanken hade föreslagit att 20 kronors sedeln (Selman) skulle avskaffas. Riksdagen gick emot Riksbanken och beslutade att Selman ska vara kvar. Selman kommer att få sällskap av en ny sedelvalör, en 200 kronors sedel. Den nya 2 kronan och 200 kronors sedeln sätts i cirkulation nästa år. (Protokollet från kammaren finns att läsa på Riksdagens hemsida senare i kväll)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *