Myntauktioner i Sverige AB: 11-12 september

Nu har visningen av objekten till MISABs tredje auktion börjat. Den som inte var på visningen idag kan passa på i morgon 1600-1900 eller på fredag 1000-1900. Söndagens objekt, bl.a. de svenska mynten, kan även besiktigas på lördag 1000-1400. All visning sker i SNFs lokaler på Banergatan. För den som inte beställt den tryckta katalogen finna pdf-versionen att ladda ner från hemsidan Myntauktioner i Sverige AB.

Precis som de första två auktionerna är detta en riktigt bra auktion, med massor med trevliga objekt bl.a. från en känd samling. Toppmyntet enlig min mening är 1/2 öret Arboga 1628 typ Marcus Kock. Ett riktigt svårt mynt i kvalitet 1+. Alla som hållit på med Gustaf II Adolfs kopparmynt vet att detta är ett riktigt rart typmynt. Men smakar det så kostar det och utropet är satt till 40.000:-! Som sagt en riktigt bra auktion med bra objekt, enda “plumpen” i katalogen tycker jag är några fantasikopior av ettöringar (#1166, 1235, 1300 och 1370) vilka inte riktigt passar in på auktionen.

Hade idag ett tjänsteärende till Sigtuna och passade i samband med detta att vandra runt på historisk mark för den svenska myntningen. Det blev ett snabbt besök på Sigtuna Museum, där bl.a. det samtida blyavtrycket av ett Olof Skötekonung mynt finns utställt, det “ultimata” beviset på mynttillverkning i Sigtuna! En kopp kaffe blev det också på Cafe Myntet (sic!) vars logotype passande nog pryds av en penning från just Olof Skötekonung.

Nu var det som sagt en snabbvisit och jag hann inte se så mycket i den för svensk mynttillverkningen så viktiga staden. Det får bli en helgutflykt till Sigtuna med familjen när värmen återkommer framåt våren!

Besök gärna Sigtuna Museums hemsida där bl.a. pdf-versioner av serien Situne Dei 2006-2010 finns utlagda.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *