Recession?

Det är skakigt i världen just nu. Flera EU-länder är nära bankrutt och USA har fått sitt kreditvärderingsbetyg sänkt. Det är baisse på de flesta börser runt om i världen. OMX gick ned nästan 7 procent i går och nedgången förefaller fortsätta idag. Börsen har nu i princip tappat en fjärdedel sedan årsskiftet. Men det är fortfarande långt, långt kvar till de nivåer på börsen som rådde vid årsskiftet 2008/2009 efter Lehman Brothers konkurs. Folk vill nu ha säkra investeringar. Guld- och silverpriserna stiger och guldet nosar på rekordnivåer i princip dagligen. Räntorna sjunker och vissa statsobligationer har i dag räntor på en nivå som vi inte sett sedan mellankrigstiden.

Förra lågkonjunkturen klarade den svenska myntmarknaden galant. Den stora frågan är, klarar den svenska myntmarknaden ännu en finansiell kris eller kommer luften nu att gå ur den? Jag tror inte nödvändigtvis att det senare behöver vara fallet. Börsen jagar kortsiktiga vinster och minsta orosmoln kan ge aktiemarknaden panik. Marknaden för samlarmynt känns mer långsiktig och grundat på ett genuint intresse för objekten. Några tendenser till spekulationer a´la Hirsch-konsortierna verkar inte finnas för tillfället.

Misab 5 och Hagander 2 blir viktiga indikatorer för den fortsatta utvecklingen. Jag tror myntmarknaden kommer att klara sig bra. Vi kanske inte kommer att få se så många toppnoteringar det närmasta året men jag tror heller inte på något större ras. Sällsynta mynt blir inte mindre sällsynta bara för att det är lågkonjunktur! Moderna årtalsmynt i låg- och mellankvalitet klarar sig bra p.g.a. de stigande råvarupriserna. Skulle nu konkurrensen om mynten inte bli lika hård som de senaste åren är jag säker på att det finns många samlare som ser köpläge. En möjlighet att köpa mynt som p.g.a. den hårda konkurrensen blivit för dyra på de senaste årens auktioner.

Vi kanske går mot en recession i ekonomin, men den behöver inte drabba alla marknader !

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *