Världens tyngsta “mynt”…

I DI finns idag en artikel om världens tyngsta mynt. Intressant är att se filmen om hur detta mastodont mynt tillverkades, men intresset stannar där. Det tidigare rekordet hade ett Kanadensiskt mynt. Snart kommer säkert även det spektakulära Australiensiska myntet att ha överträffats…

Guldmyntet har en diameter på 800 mm och väger ett ton. Guldpriset är högt och guldvärdet på myntet motsvarar knappt 400 mkr. Det Kanadensiskt myntet vägde 100 kilo. Myntet har fått officiell status i Australien och tillverkades vid myntverket i Perth. I Perth verkar dom tillverka allehanda kuriosa ting. Vi svenskar fick erfara detta för ett antal år sedan då en svensk mynthandlare lät prägla kopior av en snygg Dattlermedalj. Kopior som bara med ett litet “P” för Perth skiljde sig från orginalet. En kopia som genom åren säkert har lurat en och annan köpare i tron att det var äkta vara.

Varför tillverkar man då ett jättemynt. Naturligtvis är det mer eller mindre ett PR-jippo. Kommer osökt att tänka på den konstnär som lät tillverka svenska tiokronorsmynt i rent guld och som sedan prånglade ut dessa i Stockholmsnatten, eller Fly Me som lät klistra reklambudskap på svenska enkronor som delades ut på Centralstationen under en förmiddag. Båda fick mycket stor uppmärksamhet i media (se också Myntsidans e-zine 2004-03-18). Fly Me tilltaget blev t.o.m. förbjudet i lag! Hur det gick för Fly Me sedan? fick vi som var aktieägare i bolaget bittert erfara…

Det Australienska myntet har naturligtvis en given plats i Guinness rekordbok bland rekord som världens längsta rulltårta och världens tyngsta kåldolme… I mitt första, och enda, exemplar av denna “bibel” intog dock 10 dalern förstaplatsen. Plåten var då bara känd med årtalet 1644 varför boken måste ha varit tryckt före 1974… I mitt tycke är 10 dalern fortfarande nummer ett.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *