Eriksbergs 10 daler plåt 1644 såld !!!

Det som det gick rykten om i mellandagarna har nu bekräftats. Det var Svensk Numismatisk Tidskrift som fick äran att släppa denna “stoppa pressarna”-nyhet Eriksbergs 10 daler plåt 1644 såld ! 10 dalern har i många år ansetts omöjlig att förvärva. Orsaken har varit att alla åtta kända exemplar har funnits i tryggt förvar. En på Avesta myntmuseum, en i samling Bonde och övriga sex på KMK. Samlingar som nog ingen trodde skulle komma ut till försäljning i modern tid.

Visserligen fanns det väl vissa spekulationer för några år sedan då det blev känt att samling Bonde skulle försäljas på auktion via Nordlinds mynthandel. På de sex Bondeauktionerna som Nordlind anordnade dök inte plåtmynten upp och många trodde nog att plåtmynten skulle behållas på Eriksberg. Men nu har myntet som många generationer av storsamlare inte beretts möjligheter att förvärva sålts.

Köpare är en känd mynthandlare i centrala Stockholm, enligt SNT fick han erbjudandet strax före jul, snacka om julklapp för en plåtmyntsamlare… Priset för plåten är inte känt, men naturligtvis slår det alla tidigare rekordförsäljningar i Sverige. Troligen är priset i den klass att försäljningen borde hamna i tio-i-topp, worldwide. En viss vägledning om försäljningspriset ges dock i SNT, det är jämförbart med priset för 10 (tio) stycken 8-dalersplåtar. De två senaste försäljningarna Bukowskis och Hagander har båda inbringat + 2 mkr styck. Priset för 10-dalern bör alltså ligga i 20 miljoners klassen. Trots det höga priset tror jag inte det är något överpris för en sådan numismatisk raritet av klass, jag tror inte många höjt på ögonbrynen om priset blivit både 30, 40 mkr eller kanske ändå mer…

Som bilaga till SNT 2012:4 medföljer en affish med plåten avbildad i naturlig storlek. Bilden visar inte bara hur stor plåten är utan visar också med tydlighet vilken otroligt hög kvalitet den håller. 19,76 kilo numismatisk klenod!

Det är bara att gratulera köparen till århundradets (och då inkluderar jag även 1900-talet) köp!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *