Myntboken 2013

Nu har Myntboken 2013 kommit. Flera websidor för böcker säljer just nu boken och som oftast verkar Adlibris vara billigast. I skrivande stund vill Adlibris ha 136 kronor, B-porto inkluderat.

Det är ”populärt” att kritisera Myntboken. Kritiken är ofta att varianter saknas eller är felbeskrivna och att prisbilden inte speglar verkligheten. Vilket såklart delvis är rätt. Men vad gäller prisbilden får man ta i beaktande att vi under senare år har haft ett fantastiskt utbud av mynt. Både Haganders och Bondes samlingar har sålts på kort tid. Slutpriserna på objekt från dessa samlingar har ofta slutat högt över katalogpris (=Tonkinpris?). Ska Myntboken då justera upp priserna efter resultaten på dessa ofta provienstunga objekt? Jag tror inte det skulle vara bra. Vi får inte hamna i frimärksvärldens prissättning där försäljningspris normalt ligger på 10-20 procent av ”katalogpris”. För trots brister ligger ändå Tonkin relativt rätt mot vad mynt, oavsett ålder och kvalitet, faktiskt säljs för.

För något år sedan köpte jag av nostalgiska skäl “första upplagan”. Tror att min första egna Myntbok köptes 1976, dess för innan var det den mindre och billigare Myntguiden som gällde. Myntboken 1971 var på en tiden ouppnåelig för mig, trots det modesta priset av 19:71!

Trots kritiken anser jag att Myntboken och Myntguiden är bland den viktigaste myntlitteraturen som skapats i Sverige. Utan dessa utgåvor skulle mynt-Sverige vara betydligt fattigare (…och detta trots att prisbilden kanske inte alltid hängt med fullt ut…). Jag tror inte att jag hade börjat samla mynt om inte Myntboken/Myntguiden funnits och jag tror att det är många med mig som är i samma sits?

Om jag räknar rätt så blir detta det 43:e året i rad som Myntboken ges ut. Bra jobbat Archie!

Kommer jag då att köpa Myntboken 2013? – Jag tror inte det. Visst gillar jag boken men jag har blivit kräsnare med åren och söker idag mer efter fördjupningslitteratur. Förändringarna i Myntboken mellan två år är oftast marginella och årliga inköp känns överflödigt. Min senaste Myntbok är den lite tjockare varianten från 2010 och den får duga åtminstone ett år till.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *