SNT, NNUM och Misab 8

Idag anlände decembernumret av Svensk Numismatisk Tidskrift (SNT) i brevlådan och med den också datumet för Myntauktioner i Sveriges åttonde auktion. Denna gång blir det en endagsauktion, lördag den 9:e mars. Som vanligt använder Misab Restaurang Garnisonen i Stockholm som auktionslokal.

På tal om tidskrifter så slutade jag för många år sedan att prenumerera på Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad (NNUM). Tyckte det var en svart-vit tråkig och ointressant produkt som inte var värd de kronor som en årsprenumeration kostade.

Besökte SNF´s kansli häromdagen och bläddrade då igenom tre NNUM från i år. Måste säga att tidskriften nu fått en rejäl ansiktslyftning både layout- och innehållsmässigt, dessutom trycks den numera i färg! Två artiklar från augusti-numret (nr 3 -2012) minns jag särskilt. Dels en artikel av Frédéric Elfver om Elias Brenners sigillstamp som idag finns att beskåda på Riddarhuset. Dels en artikel av Preben Nielsen om franska provmynt. Nu undrar säkert någon vad som är intressant med ett fransk provmynt med valören 10 centimes från 1848? De franska provmynten präglades tydligen ofta på äldre utländska mynt, ett exempel är danska skillingar från 1771. Men provpräglingar har också gjorts på svenska mynt! I det aktuella fallet på en svensk slant från 1759! Det är alltså inte bara till halvskillingarna 1802-1805 som de gamla 1 ÖR SM återanvänts, utan även till provpräglingar i Frankrike. Provmyntet är av ypperlig kvalitet och det går tydligt att se de underliggande dal-pilarna, tyvärr syns inte årtalet på bilden i NNUM.

När nästa medlemsavgift i Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) snart ska betalas så kommer åtminstone jag att betala till lite extra för att tillsammans med medlemsskapet förutom SNT även få hem NNUM i brevlådan under 2013.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *