Anno MMXII

Så här en av de allra sista dagarna 2012 är det dags för en liten summering av myntåret, mycket har hänt. Toppnyheten måste vara försäljningen av Eriksbergs 10 daler. Rykten om försäljningen började florera för precis ett år sedan och i SNT 2012:4 blev försäljningen bekräftad. Priset är okänt men bör ligga i intervallet 15 till 20 miljoner… vilket nog inte är för mycket för en numismatisk raritet av rang!
2012 var också året då förslag på våra nya mynt och sedlar presenterades av Riksbanken. Sedlarna under temat ”Kulturresan” och mynten ”Sol, vind och vatten”. Sedlarna riktigt trevliga, mynten mer traditionella. De medtävlande förslagen höll ungefär samma klass.
Ett nidmynt, en omgjord/ förfalskad enkrona var nog den händelse som tyvärr fick största uppmärksamhet, både när den första krona blev känd och senare när den såldes. Så här två veckor efter avslut ser jag att varken köpare eller säljare lämnat något omdöme, kanske blev det aldrig trots all uppståndelse någon affär? Upphovsmannens initialer KFM för åtminstone mina tankar åt ett helt annat håll, Kronofogdemyndigheten…

Sista delen av Haganders magnifika samling auktionerades ut av Künker/ Nordlind. De två auktioner som genomfördes 2012 utgör toppen på auktionsåret. I övrigt ett bra auktionsår även om priserna sviktat något. Förutom vår och höstauktion hos Misab har både Philea/Myntkompaniet, Frimärkshuset och Bukowski haft lite större myntutbud. En helt ny aktör presenterade sig också, Föreningen för Historiska värdepapper som höll en auktion med numismatiskt material i december.

Tonkin fortsätter producera myntböcker. 2012 var dock relativt sparsmakat på litteraturfronten. Moneta Renovatia (SNF´s monografiserie) och Beredskapsedlar (KMK) är två undantag. På auktion har däremot många bra böcker sålts. Exvis Jan Anderssons imponerande litteratursamling som såldes av Misab/ Numismatiska klubben i Uppsala med ett brett utbud av både enklare och svårare litteratur.

KMK fick under året en ny chef då Eva Ramberg efterträdde Ian Wishén den 1 oktober.

För egen del har det varit ett bra år. Kanske ett rekordår vad gäller nya mynt till samlingen! Lyckades också ta mig till FriMynt efter två missade år. FriMynt är lite av höjdpunkten på myntåret oavsett om det blir några köp eller inte. Orsaken är naturligtvis att över tusen myntsamlare finns på plats i Helsingborg. Har du aldrig besökt mässan är det hög tid att göra det. Nästa FriMynt äger rum den 27 april 2013. Det har varit många mässor 2012, några städer i raden är Sigtuna, Borlänge, Olofström, Göteborg, Norrköping och Avesta. Saknar dock Myntets Dag på KMK som normalt brukar äga rum i december.

Tradera är en viktig inköps- och försäljningsplats för mynt. Min bedömning är att utbudet på Tradera 2012 har varit bättre än någonsin tidigare. Många riktigt bra mynt har under året bytt ägare. Säljarna får oftast bra betalt men köparna kan emellanåt göra riktiga fynd! Tradera är också lite av “rufflarnas” tummelsplats. Kanske inte så många blåsningar, d.v.s. att vunna objekten aldrig levereras. Däremot en plats där det ibland förekommer förfalskningar, men framför allt en plats där det säljs på tok för mycket överklassade mynt, nollorna och toppexemplaren ”duggar” tätt. Var försiktig och lita inte fullt ut på vissa säljares kvalitetsbedömningar och superlativer… Bilda dig istället en egen uppfattning om kvaliteten utifrån bifogade bilder. Reklamera om du inte är nöjd med kvaliten. Nollornas höga priser i värderingskatalogerna har en naturlig orsak, många av dessa nollor är riktiga rariteter. Att dessa rariteter skulle kunna bjudas ut i parti och minut är inte realistiskt… Den gamla beteckningen Glück-nollor har nu fått en tråkig uppföljare i Tradera-nollorna.

… men bäst 2012 ”e´la ändå!” en guldmedalj, en riktigt svår en…

God fortsättning och ett gott slut!

INGEMARS MYNTSIDA>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *