Veckans filmtips!

Falskmyntarna SVT2 torsdag 10 januari 22:45 (Die Fälscher, 2007)

Filmens manus är baserat på Adolf Burgers memoarer och en sann historia från andra världskriget, den om ”Operation Bernhard” och mästerförfalskaren Salomon “Sally” Sorowitsch. I det tyska koncentrationslägret Sachsenhausen samlades speciellt utvalda fångar som skulle framställa främst sedlar men också falska pass och andra ID-handlingar för Gestapos räkning. Tyskarna spred sedan sedlarna utomlands. Flera valutor plagierades troligen men den huvudsakliga målsättning var att förstöra förtroendet för de brittiska pundsedlarna, vilket man också lyckades med. Borde väl kunna betecknas som “ekonomisk krigföring”…

Förfalskningarna är mycket välgjorda och det krävs riktiga specialistkunskaper och lupp för att skilja en äkta från oäkta sedel. Jag har sett både en äkta och en falsk sedel hos en mynthandlare i London. Tyvärr har jag inte bilderna från detta besök kvar. Konstaterar dock att ”Sally” och hans män var betydligt skickligare än många av dagens förfalskare…

En enorm mängd pundsedlar tillverkades i lägret i Sachsenhausen, totalt 134 miljoner pund sterling, vilket då var fyra gånger Storbritanniens valutareserv… Omfattningen av förfalskningarna var så stor att Bank of England tvingades dra in alla 10 pundsedlar 1943 och 1945 även 5 pundsedlarna. På de nya sedlarna som Bank of England senare gav ut satte man på en säkerhetsdetalj, den tunna metalltråden som än idag finns på våra sedlar!

Filmen som inte bara skildrar arbetet med att förfalska utan också det vedervärdiga livet i ett fångläger fick en Oscar för bästa utländska film 2008.

De falska sedlarna daterade 1930-38 (möjligtvis finns också en med årtalet 1926) är idag eftertraktade trots den enorma upplagan. Hittade ett par på eBay och priserna där är minst ett par tusen kronor styck. …med dom priserna på tyska pundsedlar finns det väl risk att det även förekommer falska förfalskningar, oj nu blev det invecklat !

INGEMARS MYNTSIDA>>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *