En liten leksak…

Det är otroligt vad tekniken går framåt. Fick idag hem ett litet behändigt USB-mikroskop med LED-lampor som belysning och 200x förstoring. Storleken är inte mycket större än en vanlig penna. Ett perfekt litet instrument om man som jag, ofta vill studera detaljer på mynten. Visst går det att ta lika tydliga bilder med digitalkameran, men det känns som ett större jobb att rigga den i stativet och få till en bra belysning. Tack vare USB anslutningen går det att se motivet direkt på skärmen, vilket är bra om man vill justera vinklar eller ljussättningen.

Första bilderna fick bli en detalj på ett mynt som låg framma. Klumpen på femöringen 1969, den s.k. Västerås klumpen. Om namnet Västerås beror på att klumpen ser ut som en gurka eller om det beror på att mynten först kom fram vid Riksbankens kontor i Västerås, låter jag vara osagt.

Jag har väl ännu inte hunnit bli riktigt vän med mikroskopet, dess inställningar och ljussättning. Men det kommer med tiden, övning ger färdighet!

Vad kostar då ett litet USB-mikroskop? ett oumbärligt tillbehör för myntsamlaren? faktiskt inte mer än några hundralappar.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *