Mynt som kilovara, dyraste myntet?

Ett av mina första myntinköp var några kilo mynt från en mynthandlare i Göteborg. En blandning av koppar och järnmynt från Gustaf V. Inköpet gjordes någon gång på 70-talet och är förmodligen det största inköp till samlingen som jag gjort, samlingen utökades med över 50 nya årtalsmynt på ett bräde!

Än idag säljs ofta koppar och järnmynt som kilovara. Jag vet inte vad dagspriset är men det ligger säkert någonstans mellan 15 och 30 kronor per kilo.

När Magnus Erikssons obol skulle säljas på Misab förra helgen uppstod en diskussion vid mitt bord, vad kostar obolen per kilo? Det lilla myntet som bara väger 0,14 gram hade ett utropspris på 20.000 kr, vilket skulle medföra ett kilopris på hela 143 mkr. Nu är inte obolen det dyraste svenska objektet. En motsvarande beräkning av försäljningspriset på Frösells Johan Sverkersson penning med rovfågelshuvud ger ett betydligt högre pris. Den lilla penningen som bara väger 0,30 gram såldes för 132.000 kr vilket ger ett kilopris på imponerande 440 mkr exklusive köparprovision. Lägger man på provisionen passerar priset halvmiljarder strecket, vilket troligen är svenskt myntrekord. I sammanhanget blir den 10 daler 1644 som såldes förra året riktigt billig med ett kilopris kring miljonen…

Dyraste kilopriset någonsin på ett objekt som sålts lär för övrigt vara svenskt. Tror att Guinness rekordbok för några år sedan hade räknat ut kilopriset på vårt välkända frimärke, den gula tre-skilling-bancon…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *