Auktion i Tallin

Nu till helgen ordnar Gunnar Haljak (GH coins) auktion i Tallin. En trevlig auktion där relativt många svenska mynt bjuds ut, företrädesvis småvalörer. Tycker dock att Haljaks auktion i höstas var något bättre än den kommande. Hade faktiskt tillsammans med några samlarkollegor funderat på att ta en kryssning med övernattning i Tallin. Vilket nu inte blir fallet men några anbud får det bli.

Det allmänna omdömet om de mynt som såldes i höstas var att många av mynten var lite väl blanka med tanke på sin höga ålder. Många mynt har också denna gång beteckningen EF eller UNC. Mynten är säkert ocirkulerade men långt ifrån några nollor om vi ska använda svensk kvalitetsstandard. De s.k. UNC (EF) mynten är ofta dåligt utpräglade, snedpräglade etc. vilket naturligtvis sänker helhetsintrycket rejält. Lägg som sagt till detta att många mynt säkert också är “doppade”.

Många av mynten från i höstas dök snabbt upp på Tradera och såldes där för betydligt högre pris än vid klubbslaget i Estland. Jag följde ett 30-tal mynt på Haljaks senare öde på Tradera. I snitt dubblades priset på dessa mynt vid försäljning nummer två. Bl.a. såldes en 1 öring Johan hertig av Östergötland, den rara varianten med årtalet ”1671” för 1200 i Tallin, samma mynt såldes för 4800 på Tradera två veckor senare…

Vill du slippa mellanhänder kan det vara värt att lämna egna anbud till Haljak istället för att köpa samma mynt dyrt på Tradera nästa vecka. Jag köpte ett mynt på förra Haljak auktion, det gick mycket smidigt och myntet anlände inom några dagar. Har för mig att Haljak förutom IBAN även accepterade PayPal betalningar.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *