En lång dags färd mot natt…

Kom precis hem från en föreningskväll på SNF. Det fanns mycket att prata om så föreningskvällen drog ut på tiden. Som ”lök på laxen” orsakade en nedriven kontaktledning att hemresan dessutom blev drygt två timmar längre än normalt. Föreningskvällar och SL fungerar tydligen inte så bra ihop, åtminstone inte för mig. Minns med fasa hemresan efter julfesten förra året… (det enda positiva i kväll var väl att jag han skriva lite på hemresan bl.a. dagens blogg)

På föreningskvällen höll SNF:s ordförande Jan-Olof Björk ett mycket intressant föredrag om svenska provmynt genom tiderna. I stort var det samma föredrag som hölls på förra årets årsmöte på Gripsholm. Denna gång fungerade dock den tekniska utrustningen u.a. och det blev mer provmynt än teknikstrul!

Den svenska provmyntshistorien är riktig spännande och en rad tidigare okända (?) präglingar visades upp. Exposén över svenska provmynt började med GIIA och avslutades med provpräglingen för femman 1972-73, ett prov gjort redan 1967. Att nickelmyntens utformning 1962-1973 fanns med som förslag redan när nya mynt skulle tas fram 1951, till följd av tronskiftet, var för mig tidigare okänt.

Totalt var vi någonstans mellan 15 och 20 medlemmar på plats. Några kom dock sent efter ett omtumlande möte i föreningen Kungliga Myntkabinettets Vänner.

På Banergatan fick jag också se ett antal trevliga besittningsmynt som kommer att säljas på Misab i höst och även ett svenskt XR-mynt med drygt 150 år på nacken. Ett mynt som det säkert kommer att bli mycket hård strid om!

I Uppsala i lördags missade jag två böcker som jag siktat in mig på, Stiernstedt (1871-72) och Strokirk (1890), men skam den som ger sig. I kväll dök mycket påpassligt båda böckerna upp igen och jag har precis placerad dom i mitt lilla ”bibliotek”! Det har blivit mycket litteratur den senaste tiden. Bokhyllan har fyllts på med en knapp hyllmeter litteratur bara sedan i julas. Både ”måste ha” -böcker och referenslitteratur har hittat rätt!

I morgon begravs Brita Malmer. Brita var en mycket framstående person inom den svenska numismatiken. På begravnigen kommer därför säkert företrädare för såväl Kungliga myntkabinettet, Stockholms Universitet, Vitterhetsakademin och Svenska Numismatiska Föreningen att finnas på plats för att hedra Brita Malmers minne.

Nu väntar några timmars sömn innan väckarklockan ringer 05:50 i morgon bitti…

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.