Myntmässa och MISAB 9

Oj, nu har det varit tyst länge. Förra inlägget kom i maj, så det är hög tid med ett livstecken, så ingen tror att bloggen är nedlagd!

Sommaren innehåller så mycket mer än mynt och numismatik. Jag har inte haft en tanke på bloggen den senaste månaden. Vädret (åtminstone) på ostkusten har varit strålande mest hela tiden sedan i maj. Med “ösning” av båten som referensram kan jag konstatera att det kommit en knapp centimeter regn sedan skolavslutningen den 12 juni! Före midsommar besökte jag Barcelona. I år hade jag planerat resan så att det var möjligt att besöka de stora samlarmässorna (loppisarna) som äger rum på söndagar. Såg massor med mynt, polletter, medaljer och sedlar men det var klent med svenska objekt, så jag åkte hem tomhänt.

På eBay och Tradera lunkar det på. Jag har fått några mail om falska riksdalrar Oscar I. Tydligen har det funnits ett antal till salu på Tradera. Nu har även dessa mynt i oädel metall försetts med randskrift, vilket gör dom lömska, även om dom naturligtvis är underviktiga. Som jag tidigare skrivit så skaffade jag mig en kontakt i Kina när jag skrev och föreläste om förfalskningar. Vid en ny kontakt häromdagen bekräftade han att “mynten” numera förses med randskrift… Priset ligger fast, 2 USD/styck porto inkluderat… Tråkigt att dessa förfalskningar verkar fått fotfäste i Sverige och att Tradera inte agerar trots flera anmälningar. Bland de mer trevliga inslagen på auktionssiterna måste jag räkna en solidus Elbing- Kronan Carl X Gustav som såldes på ebay. Jag blev tyvärr bara “underbidder” på denna riktigt rara mynttyp. En del trevliga gamla tidskrifter har också sålts, nedan en bild från 1704.

För den som vill köpa mynt live så arrangeras nästa lördag (20 juli) den årligen återkommande sommarmyntmässan i Olofström. En enligt uppgift riktigt trevlig mässa som jag tyvärr aldrig har besökt. MISAB har också släppt datumet för auktion 9. Denna gång blir det en endags auktion lördag den 14 september.

Om det varit glest med inlägg så kanske det blir en liten uppryckning de närmaste veckorna. Om fyra dagar börjar den “riktiga” semestern, som huvudsakligen ska tillbringas på hemmaplan. Om andan “faller” på (eller rättare sagt om regnet “faller” ned) finns säkert tid att skriva lite.

Trevlig sommar!

Ingemar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *