Ekivokt i Uppsala…

Besökte Uppsala torsdag till fredag. På vägen hem hade vi tänkt besöka Mora Stenar, alltså det som finns kvar av den berghäll där flera svenska myntutgivande medeltida kungar har valts. Magnus Ladulås (1275), Magnus Eriksson (1319), Albrekt av Mecklenburg (1364), Erik av Pommern (1396) m.fl.

Tyvärr hade jag inte läst kartan ordentligt och den avstickare från E4 som vi gjorde var till en rastplats med samma namn… Eftersom fredagen var riktigt varm och termometern i bilen visade på mellan 26 och 29,5 grader under hela hemresan orkade vi inte vända om för att bese de riktiga stenarna.

En bit norr om Uppsala inte långt från Vattholma och flera andra kända platser för oss som är pollettintresserade såg jag dock en sten med ett lite ovanligare motiv… Runstenen i Onslunda, Tensta socken. En runsten som är ristad av Åsmund Kåresson under första halvan av 1000-talet, dvs precis i skarven vikingatid och medeltid.

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *