Auktionslistor och lagerkataloger

Ett av alla samlarområden inom numismatiken är gamla auktions- och lagerkataloger. Många av dessa är billiga och riktigt köpvärda. Om du däremot vill få ihop en komplett serie från någon av de klassiska mynthandlarna får du vara beredd att betala en slant.

Några av de klassiska listserierna kommer från Holmberg, Bukowski, Appelgren, Selling, Hirsch och Stockholms bokauktionskammare. Även moderna serier är intressanta som Svea, Ahlström och MISAB eller varför inte specialsamlingar som Bonde, Hagander eller Bernhard Olofsson?

De moderna katalogerna har jag men det är sämre med de äldre. Visst är dessa roliga men det finns så mycket annat roligt att köpa, att jag avstått från dessa. Det jag möjligtvis skulle kunna tänka mig att köpa är en liten typsamling från de mest klassiska handlarna. Ofta är dessa kataloger dekorativa och passar bra att rama in. En vägg i “myntrummet” med lite klassiska kataloger vore nog inte helt fel!

En som jag redan har på väggen hemma är denna ganska oansenliga katalog från Stockholms Husauktionskammare den 22 maj 1906. En katalog förtecknad av D.Holmberg och innehållande dubbletter från Cavallis stora samling. Innehållsmässigt finns naturligtvis en hel del intressanta objekt. Men varför jag föll för katalogen beror mer på den tidigare ägaren till densamma. Överst på katalogen har den tidigare ägaren skrivit datum för när han troligen erhöll katalogen, den 2 maj 1906. Kanske sänker “bläck-kladd” värdet på en katalog men i detta fall tycker jag det är riktigt intressant, det är Cavallis eget exemplar “Sköfde 2.5.1906 Gustaf Cavalli”.

Nästa gång du går på auktion kanske du inte bara ska titta på mynten, litteraturen och oansenliga auktionskataloger kan också vara riktigt intressanta!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *