Phileas höstauktion

Tiden går fort. Det känns inte länge sedan man satt i solstolen och lapade sol. Om några dagar skriver vi november… Hösten är ofta hektisk, så också i år. Rapporter ska skrivas och projekt både avslutas och påbörjas. Tyvärr har jobbet “inkräktat” på numismatiken den senaste tiden. Får hoppas det lugnar ned sig framöver så att mer tid kan ägnas åt mynt. Nu har hösten inte varit helt numismatiskt torrlagd. Glädjande nog har myntinköpen varit många och samlingen har berikats med ett flertal trevliga objekt.

I går lades objeketen till Phileas höstauktion ut på webben. Vi får se när bilder presenteras om myntet lever upp de höga kvalitetsbedömningarna. Tycker bilderna i tidigare kataloger inte riktigt har visat mynt i den kvalitet som beskrivs. Men har sedan ofta blivit positvt överraskad när jag tittat på mynten live i samband med visningen!

På tal om visning hos Philea, så har den man som stal frimärken under flera visningar dömts. Konstaterar att tjuven nu förefaller vara f.d. i de flesta sammanhang han tidigare förekommit i. Straffet blev villkorlig dom och 50 dagsböter. Med tanke på att tjuven idag är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär? summerar nog dagsböterna inte till något större belopp. Bortförklaringarna till varför han stal frimärken är många. Själv har jag besökt några rättegångar och måste säga att osannolika och icke trovärdiga bortförklaringar är mer regel än undantag…

Att stjäla frimärken på en öppen och kamerabevakad auktionsvisning måste ses som ett högriskprojekt. Frågan är om den trista historien om föredettingen som stal frimärken ännu är över?

Om du befinner dig i Uppsala, i skrivande stund, är det hög tid att du förflyttar dig till Myntdagen som börjar 13:15!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *