Anno 2013

Då var det snart årsskifte och kanske dags att blicka tillbaks på det gångna året ur mitt numismatiska perspektiv. En allmän reflektion måste vara att “oj” vad fort 2013 gick. Vet inte om det har med åldern eller den ovanligt bra sommaren och hösten att göra? Konstaterar att helgerna kring årsskiftet även i år är arbetstagarvänliga. En handfull semesterdagar resulterar i hela 17 arbetsfria dagar. Dagar som bland annat kan ägnas åt numismatik! På tal om att tiden går fort så känns det inte länge sedan jag knappade in de först html-koderna på Ingemars Myntsida, i våras firade sidan 15 år…

Antalet inköp till den egna samlingen har varit många och merparten av inköpen är gjorda på auktioner både inom och utom Sverige. För egen del har det i år blivit tre fysiska auktionsbesök, Misab 8 och 9 samt NKU 132. Med bra bilder och objektbeskrivningar på internet är det dock lätt att handla mynt på distans. Flest mynt har det nog blivit på eBay och Tradera, men även andra auktionister både i och utanför Sverige har bidragit till samlingen. Även bokhyllan har fått många välbehövliga tillskott och har utökats rejält under 2013, bland annat med en Brenner och flera viktiga referensverk vad gäller svenska polletter. Nyutgivningen av böcker har varit relativt klent 2013 åtminstone vad gäller böcker med inriktning på svensk numismatik.

Ett nytt auktionsföretag dök upp under våren, Pegasus auctions. En imponerande tvådagars auktion på Sheraton i Stockholm, tyvärr ganska klen på det svenska området. Trots många osålda objekt blev omsättningen ändå riktigt stor. Efter auktionen har det varit relativt tyst från Pegasus. En annan tillfällig(?) aktör på den numismatiska scenen var Skånes auktionsverk som sålde en trevlig samling svenska typmynt, en auktion som dessutom gick att följa “live” på nätet. Bukowskis Market sålde i början av året en större samling svenska plåtmynt däribland några riktiga rariteter. Från Aurum har det, trots annons i varje nummer av SNT, varit tyst. Misab framstår allt mer som den ledande svenska auktionsfirman inom numismatik. Särskilt sedan Nordlind och Künker klarat av försäljningarna av Bondes och Haganders mastodont samlingar. Utomlands är Künker störst på svenskt material och flera svenska godbitar har under året sålts i Osnabrück.

Ett minne jag bär med mig framöver är besöket på National museum i Helsingfors som jag gjorde i augusti. Utvalda delar av Antells fantastiska samling visades upp. Det blev många nya mynttyper jag fick se “live” och flera av dessa har jag aldrig, inte ens på bild, tidigare sett! Det är otroligt vilka samlingar som kunde samlas ihop kring förra sekelskiftet av exempelvis Antell, Svensson och Cavalli. Fick under Helsingforsbesöket också tillfälle att träffa finsk numismatiks nestor, Nils J Lindberg, som nyligen belönades med Brennermedaljen. En charmerande värd som nu bjöd på champange och snittar i sin bostad. Något besök på KMK blev det inte i år. Tror att jag besökt KMK minst en gång per år sedan flytten till de “nya” lokalerna, men alltså inte i år… I år var det 50 år sedan Sven Svenssons testamente permuterades och Sven Svenssons Stiftelse för numismatik bildades.

På nätet presenterade SNF i somras en ny hemsidan, särskilt bra tycker jag förteckningen över falska mynt är. Bästa initiativ på nätet 2013 tycker jag Falcoin står för. Raritetssidan är både ett kreativt projekt och en bra resurs. En sida som vi alla kan ta del av och som vi också kan tillföra information till om vi sitter inne på sådan, “internet när internet är som bäst”! Min hemsida undantaget Bloggen, Agendan, länk- och mynttypssidan har varit relativt inaktiva så också mina försök att “twittra” och “facebooka” om mynt. Någon bättring 2014 vågar jag inte utlova.

Brita Malmer svensk numismatiks grand old lady avled under våren. Samma vecka som Malmer avled skedde också stölden på Philea-visningen. En stöld som blev något av årets “snackis” och som också finns dokumenterad på Aftonbladet.

På mässfronten har det varit ett dåligt år för mig trots att rekordmånga mässor anordnats, det får bli bättring 2014. Det blev bara en mässa, FriMynt, men å andra sidan är FriMynt “först, störst och bäst…”. SNF:s årsmöte 2013 gick av stapeln i ett sommarvarmt Vetlanda. Förutom själva årsmötet besöktes bland annat Ädelforsgruvan. På myntutgivningsfronten har det varit ett klent 2013. Enda präglade myntet är enkronan till minne av Carl XVI Gustafs 40 år på tronen. Myntet skulle enligt förhandsinformationen släppas ut i november, ännu har jag dock inte sett något exemplar i cirkulation.

Så här i mellandagarna får jag passa på att önska alla besökare på bloggen och hemsidan en riktigt god fortsättning och samtidigt tillönska ett riktigt gott och numismatiskt 2014!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *