“Buy-it-now”?

Visst har vi alla någon kväll när vi surfat in på ebay eller Tradera gjort ett bra direkt-köp. Ett mynt som saknas i samlingen som säljs i bra kvalitet till ett alldeles för lågt pris. Jag har några sådana fynd i samlingen.

Frågan är då om det värt att surfa i tid och otid för att hitta dessa mynt? Jag ställde mig frågan för drygt ett år sedan och har under 2013 kvartalsvis gått igenom sålda “buy-it-now” mynt på ebay (på eBay går det att söka på objekt som sålts de senaste 90 dagarna).

Jag har använt de förinställda sökningar som jag själv använder när jag besöker ebay. Från början gjorde jag en lite seriösare statistik som jag tänkt redovisa, men den tappade jag bort när min dator kraschade i somras. Sista sökningen gjorde jag när jag vaknade i morse (eller strax efter lunch kanske det ska stå, det blev sent i går…).

Resultatet för 2013 var ganska tydligt, åtminstone för mig lönar det sig inte att surfa in på ebay allt för ofta. Antalet presumtivt missade “buy-it-now”-mynt som jag hade köpt om jag varit först är inte många. Det rör sig inte om mer än högst en handfull mynt per 90-dagars period. Skulle jag i statistiken även räkna in några “toppexemplar” som skulle kunna ersätta mynt som redan finns i samlingen skulle antalet öka något, men inte mycket.

Mina slutsatser blir att det för mig gott och väl räcker att gå in på eBay några gånger i veckan för att bevaka de mynt som kan vara av intresse och att de mynt som är intressanta oftast säljs som vanlig auktion. Problemet med “vanliga” auktioner är att man ofta måste vara med den sista minuten för att gå vinnande ur striden. Vet inte hur många gånger jag lagt “rejäla” bud på ebay och där budet med små höjningar sakta men säker hunnits i fatt och slagits. Vet också att om jag lagt samma “rejäla” bud som ett “sista minuten bud” hade jag säkert fått myntet och det till ett bra pris… Någon gång har jag satt telefonen på ringning mitt i natten för att vara med den sista minuten, fem minuters kisspaus och budgivning och sedan somnat om… Vilket åtminstone vid något tillfälle har varit en bra taktik.

Gott Nytt 2014!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *